Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Hasselborg (i blått) beskådar en av stenarna som föranledde den svenska semifinalssegern mot Japan.

Hasselborg: "Jag är otroligt stolt"

Den tolfte raka segern bokade biljetten till den andra raka VM-finalen. Lag Anna Hasselborg kan nu spela hem sitt tredje mästerskapsguld på 13 månader.

Strax före tio på lördagskvällen kunde Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs sträcka sina armar i luften i Silkeborg Sportscenter och jubla inför nära och kära. Sverige var klart för sin andra raka VM-final i curling efter 6–3 mot Japan i semifinalen.

- Verkligen härligt. Jag är otroligt stolt över lagets insats, säger skippern Anna Hasselborg.

"Kontrollerade matchen"

Segern var lag Hasselborgs tolfte raka på den jylländska landsbygden.

- Jag tycker att vi blev bättre och bättre ju matchen led. Vi kontrollerade verkligen matchen och vi tog våra poäng med hammaren (sista sten) och höll Japan till en poäng, säger Hasselborg.

Tack vare grundseriesegern fick de regerande olympiska mästarna fördelen av att börja semifinalen mot Japan – som Sverige mötte 24 timmar tidigare i den sista gruppspelsmatchen (9–8) – med att ha sista sten.

- Det var viktigt. Det gjorde att vi kunde komma först upp på tavlan och det var väldigt viktigt för matchen att ta en tvåa i fjärde. Det blev ett momentum för oss.

Sveriges andra tvåa kom i den sjunde omgången fram till en 5–2-ledning. Efter varsin poäng i de efterföljande omgångarna kunde lag Hasselborg sedan kontrollera den sista och tionde omgången. Till slut hade japanskorna inte tillräckligt med stenar kvar för hota Sverige och gav upp.

- I dag kontrollerade vi exakt som vi ville. Vi tog två, släppte ett, tog två, släppte ett. Det var precis så som vi ville kontrollera matchen, säger Hasselborg.

Nu väntar ett rutinerat Schweiz i söndagens VM-final. Samma Schweiz som Sverige besegrade med 5–4 i EM-finalen i Edinburgh i november. Lag Silvana Tirinzoni slog i sin VM-semifinal ut Sydkorea med 5–3 i skiljeomgång.

- Det är ett fantastiskt lag. Goda vänner till oss och extremt bra curlare. Vi hade en fantastisk EM-final mot dem och ser fram emot en riktigt hård kamp, säger Anna Hasselborg.

Går för guldet

Vid samma tidpunkt i fjol nådde lag Hasselborg VM-final i North Bay, men då blev det förlust mot hemmanationen Kanada (6–7). Det svenska curlinglandslaget kom till det mästerskapet tröttkört efter OS-guldet i Pyeongchang några veckor tidigare.

I danska Silkeborg har kvartetten Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs känt sig pigga och fräscha under hela mästerskapet. Efter den inledande premiärförlusten mot Kina har laget tagit tolv raka vinster. En 13:e raka seger på söndagen ger ett första VM-guld och Sveriges nionde totalt på damsidan.

- Självklart går vi för guldet. Men det är viktigt att ta det sten för sten, säger Anna Hasselborg.