Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Sara McManus, reserven Johanna Heldin och Anna Hasselborg firar EM-guldet i höstas.
Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Sara McManus, reserven Johanna Heldin och Anna Hasselborg firar EM-guldet i höstas.

Hasselborg om stora hemmatävlingen: "En dröm"

Lag Anna Hasselborg slet ut sig efter sin framgångsrika höst. Men nu är OS-mästarlaget tillbaka med full kraft och jagar en vinst och en kvarts miljon kronor i stortävlingen World Cup i Jönköping.

ANNONS
|

Lag Hasselborg har följt upp sitt OS-guld i Pyeongchang med en strålande säsong där det blivit såväl två prestigefyllda grand slam-segrar, ett första EM-guld i november och en final i nya nationsturneringen World Cup.

Och det saknas inte möjligheter till nya triumfer, med den sista deltävlingen i World Cup på hemmaplan i Jönköping i veckan, en eventuell final i samma turnering i Kina i maj och ett VM däremellan.

Svacka i december/januari

Det tajta tävlandet och resandet över tidszoner skapade en svacka rent orkesmässigt under december och januari, men nu känner sig laget, där även Sara McManus, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer och reserven Johanna Heldin ingår, på banan igen.

ANNONS

- Vi åkte till USA (World Cup) väldigt kort efter EM-guldet, och det var ett EM-guld vi velat ha under lång tid efter två silver. Vi var alla ganska mentalt trötta och då blev det två tävlingar direkt. Vi kände oss verkligen slitna och fick ett ganska kort juluppehåll där vi inte riktigt kunde återhämta oss exakt som vi ville. Men nu känner vi oss lite mer utvilade igen och slipper jetlaggen, säger Hasselborg.

Hyllar World Cup

Nyheten för säsongen, internationella curlingförbundets storsatsning World Cup, går under onsdagen in i sista deltävlingen innan finalen. Att den landat i Sverige och Jönköping tycker Anna Hasselborg är fantastiskt. Målet är finalen på söndag.

- Det känns så härligt, verkligen, att få spela en så stor tävling på hemmaplan. Jag hoppas på en bra uppslutning. Vi tycker verkligen om att spela inför publik, och brukar bli bättre. Vi ska försöka ta in publikens stöd och njuta av att vara hemmanation.

ANNONS

Hon tycker att World Cup fungerat utmärkt som tävlingsformat och är också glad över pengarna som finns i turneringen. 1,5 miljoner delas ut i prispengar totalt under varje deltävling och i finalen är summan 2,5 miljoner.

Vid vinster i alla sex matcher i gruppspelet samt finalen i Jönköping vinner laget över motsvarande 262000 kronor. Vid finalförlusten i Kina kammade laget hem 158000 kronor med sina fem matchsegrar i gruppen.

- Det är kul med en bra prissumma, det gör att vi kan utvecklas som curlingspelare. Det hjälper vår försörjning, och gör att vi kan betala resor och tävlingskostnader, säger Hasselborg.

Jagar VM-guld

Efter att laget tagit både OS-guld och EM-guld det senaste året saknas nu bara ett enda mästerskapsguld – i VM. I mars har lag Hasselborg chansen att fullborda sitt "hattrick" i guld.

- Vi är supertaggade. Det blir ett längre uppehåll efter Jönköping och vi känner oss jättetaggade på att verkligen träna oss till en riktigt bra form och ta en medalj.

ANNONS

TT: Är siktet inställd på ännu ett guld?

- Ja, självklart. Det är något som vi inte har. Men det är väldigt små marginaler och otroligt tufft i toppen.

TT

Fakta: Spelschema Jönköping

Lag Anna Hasselborg spelar i samma grupp som Kanada, Kina och Ryssland. Vinnaren i gruppen går till finalen mot den andra gruppens vinnare. I den andra gruppen spelar Skottland, Japan, USA och Sydkorea.

Onsdag 30/1) Sverige–Kanada 20.30, torsdag 31/1) Sverige–Kina 12.00, Ryssland–Sverige 20.00, fredag 1/2) Kanada–Sverige 12.00, lördag 2/2) Kina–Sverige 8.30, Sverige–Ryssland 20.00, söndag 3/2) eventuell final.

På herrsidan spelar lag Niklas Edin, med Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren, i samma grupp som USA, Schweiz och Japan. I den andra gruppen spelas Norge, Kanada, Skottland och Kina.

Onsdag 30/1) Sverige–USA 17.30, torsdag 31/1) Sverige–Schweiz 16.00, fredag 1/2) Japan–Sverige 8.30, USA–Sverige 16.00, lördag 2/2) Schweiz–Sverige 12.00, Sverige–Japan 20.00, söndag 3/2) eventuell final.

Fakta: Curlingens World Cup

World Cup avgörs med tre deltävlingar (Suzhou, Kina, den 12–16 september, Omaha, USA, den 5–9 december, Jönköping den 30 januari–3 februari) och med final i Peking, Kina, den 8–12 maj 2019.

Vinnarna i varje deltävling är direktkvalificerade till finalen i Peking, medan resten av lagen där har fått wildcard. De svenska lagen, som båda varit i final varsin gång, jagar fortfarande en direktplats.

Åtta lag för respektive damer, herrar och mixeddubbel deltar och lagen delas in i två fyrlagsgrupper. Vinnarna i respektive grupp möts i final.

Matcherna avgörs i åtta omgångar, i stället för tio. Om det är oavgjort efter åtta omgångar avgörs matcherna med en sten i stället för en hel skiljeomgång.

I de första tre tävlingarna finns det prispengar på totalt 165 000 dollar (motsvarande 1,5 miljoner kronor) och i finalen motsvarande 2,5 miljoner kronor.

ANNONS