Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Hellner kom åtta och blev bäste svensk, men han var långt efter segraren Dario Cologna, Schweiz.

Hellner: "Hade hoppats på pallen"

Vårvintervädret kom med sol och uthärdliga temperaturer efter en vecka med frostiga vindar och åtskilliga minusgrader. De svenska längdherrarna tinade också upp något från sin iskalla form. Men de är långtifrån heta när det verkligen gäller i fajten om OS-medaljerna.

Bäste svensk som åtta var inte bra nog, när han fick säga det själv.

- Jag var en bit efter i början och fick öka tempot efter halva loppet. Jag tycker att kroppen svarade bra. Lite tuffare borde jag ha varit i början och vågat lite mer, säger Hellner som på nytt missade en OS-medalj på favoritdistansen 15 kilometer fristil.

Bakom honom radade lagkompisarna upp sig. Calle Halfvarsson kom nia, Daniel Rickardsson elva och Jens Burman slutade som nummer 19.

Intrycket? Nja, rätt mycket mellanmjölk.

- Det var tungt, återigen. Det känns som att det börjar bli en vana och det är speciellt tråkigt under mästerskap, säger Halfvarsson.

- De andra är bättre tränade helt enkelt. Jag behöver väl några år på mig för att träna mer. Det är för dåligt just nu, så är det bara, säger Burman.

Rickardsson:

- Jag tog ut allt jag kunde, men benen är inte riktigt med mig. Det saknas en halvminut för att kriga i toppen.

"För mycket respekt"

Dario Colognas supportrar på plats kunde beställa in skumpan. Den fenomenale schweizaren skrev in sig i historieböckerna. Han vann distansen i Vancouver, han vann i Sotji och han vann nu. Den enorma prestationen toppades med att han var 18,3 sekunder före Simen Hegstad Krüger, norrmannen som följde upp guldet i skiathlon med ännu en medalj.

Den OAR-klädde ryssen Denis Spitsov tog bronset.

Hellner närde en dröm om att vinna det guld han tyckte att han borde ha tagit redan för åtta år sedan. I Vancouver gick han ut för hårt. Nu började han lugnare, men saknade kraften och rappheten att utmana. Hellner landade 38,7 sekunder bakom schweizaren.

- Jag hade nog lite för mycket respekt för banan. Jag fick till ett bra lopp men det räckte inte hela vägen, säger Hellner.

"Goda medaljchanser"

Placeringarna 8–9–11–19 kan sammanfattas som en hygglig laginsats utan spets, men något att ta med sig till söndagens stafett. Hur förbundskaptenen Rickard Grip resonerar återstår att se men trion Hellner, Halfvarsson och Rickardsson lär köra. Fyran i laget? Troligen Oskar Svensson eller Jens Burman.

- Calle visar att han har form, Marcus krigar sig till en åttondeplats. Det är en stabil laginsats men toppen saknas. Vi har goda medaljchanser om allt går som det ska – och det tror jag att det kan göra. Men att slåss om guldet blir extremt tufft.

- Mästerskap är mästerskap och det kan hända säker. Det såg vi när Hanna Öberg vann i skidskyttet, säger Rickardsson.

Marcus Hellner fyller i:

- Det kommer som vanligt att vara tufft och allt kan hända. Som lag ser det okej ut. Det blir spännande att se hur det utvecklas och vilka sträckor det blir för var och en.