Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Hellner blickar mot Tour de Ski och OS i Pyeongchang i februari. Arkivbild.

Hellner letar formen inför sitt sista OS

Marcus Hellner söker formen med hjälp av Tour de Ski. OS i Pyeongchang lär bli skidstjärnans sista stora mästerskap.

Charlotte Kalla, 30, öppnade nyligen dörren till vinter-OS i Peking 2022 i en intervju med Expressen.

Den dörren håller Marcus Hellner, 32, stängd. Inför lördagens premiär av Tour de Ski fastslår han att mästerskapen i Pyeongchang i februari med största säkerhet blir hans sista vinterspel.

- Det sista OS:et blir det nog, men mer än så går inte att säga, säger Marcus Hellner på telefon från Lenzerheide i Schweiz.

"Tuffare i början"

Lerdalasonen, som bor och tävlar för Gällivare, debuterade i längdskidåkningens världscup våren 2006. Samma år som den första upplagan av Tour de Ski arrangerades.

Nu inleds den tolfte upplagan av touren, den mest intensiva delen av världscupen, som årligen arrangeras i Alperna.

Charlotte Kalla är hittills enda svensk som vunnit Tour de Ski, när hon 2008 slog igenom för den breda skidpubliken. Hellner ser hur touren har förändrats under årens lopp.

- Det var tuffare i början, fler orter och mer resande. Jag har alltid gillat att köra touren och det ska bli kul även nu, säger Marcus Hellner.

Den trefaldige OS-guldmedaljören är med i touren för tionde gången och kommer till start efter en svajig inledning på säsongen som innehållit världscupplaceringar från 6:e (15 kilometer fritt i Davos) till 40:e plats (sprinten i Ruka).

"Väldigt upp och ner"

- Formen är väldigt upp och ner, det är svårt att säga vad det beror på. Ibland upplever man att man är pigg och ibland tröttare. Men träningen har rullat på bra, jag har tränat på som jag planerat och har varit frisk. Nu fokuserar jag mycket på hur jag ska genomföra loppen, säger Hellner.

Touren går den här säsongen via schweiziska Lenzerheide till Oberstdorf i Tyskland och avslutas med den numer klassiska klättringen i slalombacken Alpe Cermis i italienska Val di Fiemme.

Storstjärnan Kalla, och sprintsuveränen Stina Nilsson som slutade trea i Tour de Ski förra säsongen, väljer nu att avstå touren och OS-förbereda sig på hemmaplan.

I stället återfinns de största svenska namnen på herrsidan: Calle Halfvarsson (tourtrea 2015) och Hellner som var bäste herråkare i senaste touren med en sjätteplats.

Oklart väder

- Touren är ett sätt att komma igång, oavsett om du haft en bra eller dålig start på säsongen. Det är klart att jag vill åka bra, men det är på OS jag verkligen vill hitta formen, säger Hellner.

Samtliga uttagna landslagsåkare är tillgängliga för lördagens sprinttävling som inleder touren, där åkarna totalt kör sju etapper på nio dagar.

Mest osäkert dagen innan tävlingarna drar igång är... vädret. Det väntas komma 20 centimeter nederbörd i Lenzerheide under fredagsnatten.

Inget som påverkar Sverige menar förbundskapten Rikard Grip som i stället hoppas få se Hellner prestera.

- Jag tror att han kommer att göra en bra tour här, han har fått väldigt bra träning. Det ser spännande ut, säger Grip.