Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands Jevgenij Belov vann 10 kilometer fristil i Sverigepremiären i Gällivare.

Hellner vill ha besked om ryska åkarna

Marcus Hellner, tia och bäste svensk i skidpremiären, är märkbart störd över debatten kring att dopningsavstängda ryssar tävlar i Gällivare. Jevgenij Belov, en av de avstängda, vann premiärloppet över 10 km fristil.

Marcus Hellner har en åsikt i ämnet, men han vill inte utveckla den i dagsläget.

- Jag ska inte säga vad jag tror. Inte nu. Samtidigt har det alltid varit mycket rykten i den här branschen, sade Hellner.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har stängt av sex ryska längdåkare på livstid. Men Internationella skidförbundet (Fis) har inte kommit med besked om de aktuella åkarna får ställa upp i Fis-sanktionerade tävlingar än, och därför kunde fem av de sex åkarna tävla i Gällivare.

Niklas Jonsson, svensk delegat i Fis längdkommitté, är besviken:

- Klart att det hade varit bättre att beslutet kommit innan säsongens första tävling.

Just nu är läget i Gällivare inte optimalt. Men att beskedet dröjer handlar om att säkerställa en rättssäker process.

Skakade ryssar

Samtidigt är de aktuella ryssarna märkbart skakade.

Alexander Legkov (16:e plats på 10 km), den största profilen av de avstängda, bara skakade på huvudet och lämnade snabbt arenan efter loppet. Det gjorde även Maxim Vylegzjanin (14:e).

Jevgenija Sjapovalova (22:a) var också fåordig när hon kom i mål:

- Jag vill inte ge några kommentarer. Just nu har jag stora problem, sade ryskan innan hennes röst skar.

Alexej Petuchov (23:a) var mest frispråkig av de avstängda ryska åkarna:

- Det är ett politiskt beslut mot Ryssland. Inte bra. Jag är ren och oskyldig. Tänk att man har tränat hårt mot OS och så händer detta. Jag kan bara hoppas att Fis fattar ett annat beslut. Nu är jag mest ledsen.

Frågande ryss

Herrsegraren Jevgenij Belov, också OS-avstängd, vann herrtävlingen före landsmannen Sergej Ustiugov. Belov såg dock ut som en förlorare på presskonferensen och kunde inte förklara varför just han har hamnat i den här situationen.

- Jag vet inte varför jag sitter här. Jag vet att jag är i min bästa ålder (27 år) och i bra form. Så händer detta. Det är inte rättvist, sade Jevgenij Belov, som aldrig tvekade att bege sig ut på tävlingsturné.

- Det är bättre att vara här än att stanna hemma och inte göra något. Vi kan bara hoppas att detta löser sig snart.

Samtidigt som ryssarna sluter sig (det var åtta ryska åkare bland de tio bästa i herrtävlingen) väljer övriga skideliten i Gällivare att bara fokusera på sina lopp och inte prata om det aktuella dopningsproblemet. Charlotte Kalla sammanfattade så här:

- Jag har bara lagt fokus på min prestation och det är där ficklampan ska lysa för mig. Sedan är det inte upp till mig att ha åsikter om detta.