Hemvändarens succé: "Väldigt roligt"

Från en defensiv roll i NHL till poängkung i SHL. Jacob Josefson har fått en kanonstart i återkomsten till Djurgården.

ANNONS
|

Med ett mål och två assist mot Mora klev Josefson upp i ledning i SHL:s poängliga med nio poäng, tre mål och sex assist.

Inför ögonen på förbundskapten Rikard Grönborg som fanns på plats på Hovet.

Det är fortfarande tidigt på säsongen och över en månad till säsongens första landslagsturnering. Men Josefson är sugen på spel i landslaget.

- Det hade varit jättekul, absolut. Det är alltid en ära att få representera Tre Kronor. Jag har varit med i en VM-turnering och det var superkul, så jag skulle absolut vilja vara med om jag får frågan, sade 27-åringen som gjorde åtta NHL-säsonger, sju i New Jersey och den sista (?) i Buffalo.

ANNONS

"Har haft det i mig"

Många är förvånade över att omställningen gått så snabbt för Josefson – att poängen kommer direkt med tanke på många år i en defensiv roll.

- Det är kul, det var lite det här jag ville tillbaka till. Jag vet att jag har haft det i mig, men inte fått ut det där borta. Så det är kul att få spela i den rollen också.

Grönborg är säkert intresserad av både Josefson och hans kedjekamrater, Jakob Lilja och Daniel Brodin. Trion utgör den hetaste kedjan i SHL hittills, gjorde sex poäng mot Mora och är uppe i 22 poäng sammanlagt.

Het trio

På fyra matcher.

- Både Brodin och Lilja är riktigt bra och roliga att spela med. Båda är starka och riviga, bra med pucken. Lilja har en fantastisk skridskoåkning och Brodin bereder väg för alla spelare på isen. Det är bara att titta på hans första mål i första perioden, han måste vara en av de bästa i ligan framför mål, sade Josefson.

ANNONS

Brodins 1–0 kom redan efter 25 sekunder. Sedan avgjorde Djurgården med tre mål i andra perioden då laget gick upp till 4–0. Josefson hade flyt på sitt 2–0 där hans skott gick via Morabacken Kevin Gagné och ändrade riktning. Sebastian Strandbergs 3–0 och Emil Bemströms 4–0 i numerärt överläge kom efter snygga spelsekvenser.

Mora matchade Djurgården spel- och chansmässigt i två perioder – men var enormt trubbigt. Kanadensiske forwardsstjärnan Spencer Abbott, SM-guld med Frölunda 2016, gjorde sin debut för Mora, men hade lika svårt som sina lagkamrater. Backen Marek Daloga tröstmålade i powerplay.

Hemmalaget, som gjort 17–5 på sina tre senaste matcher, saknade fortfarande Andreas Engqvist med hjärnskakningssymptom och han är enligt hockeynews.se minst en vecka från comeback. Dessutom skadades Dick Axelsson i andra perioden när han fälldes av Michael Keränen och dundrade in i sargen. Enligt Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson är det inget allvarligt, men det är osäkert om det blir spel mot Malmö på lördag.

TT
ANNONS