Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcel Hirscher.

Hirscher ledde Österrike till trippelseger

Hela Österrike krävde ett guld. Marcel Hirscher levererade, kanske för sista gången, och visade vägen för en österrikisk trippel i VM-slalomen i Åre. André Myhrer slutade på 13:e plats medan Mattias Hargin, i sitt kanske sista race, blev 20:e.

Var VM-slalomen i Åre början till slutet på tre långa och framgångsrika slalomkarriärer?

"Kanske", säger både André Myhrer och Marcel Hirscher, som dock båda kommer att köra klart åtminstone den här säsongen.

"Ja, typ", säger Mattias Hargin, som kan ha gjort sin sista tävling redan nu.

Efter VM, OS och ännu ett VM är det mästerskapsfritt i den alpina världen nästa år. Det brukar innebära en viss generationsväxling. Exempelvis tvekar André Myhrer om VM i Cortina 2021.

Slalomveteranen hade ställt in siktet på en VM-medalj efter OS-guldet i fjol. Men åkningen har inte riktigt stämt den här vintern och gjorde det inte i VM-slalomen heller. Myhrer var tionde efter första åket och tappade ytterligare tre placeringar i det andra.

- Det är väl ganska tomt efteråt direkt, när man laddat länge för något och det inte blir som man tänkt sig. Lite tråkigt, jag är missnöjd och besviken. Men det var inte riktigt nära heller, säger han.

OS-mästaren har tidigare sagt att VM i Åre rimligen är hans sista mästerskap. Men, det finns en liten öppning för att fortsätta. Inte minst lockar en möjlig fortsättning inom parallellslalomen, som blir ny VM-gren i Cortina.

- Den tanken lockar. Det har varit tal om det (en parallellcup) länge och det känns som att de vill satsa på parallellen, det är kul. Det skulle absolut kunna vara en sak att se fram emot, säger han.

Hargin färdig?

Myhrer kör till att börja med vidare i Stockholm på tisdag. Mattias Hargin, som inte kvalat in till parallelltävlingen i Hammarbybacken, verkar desto mer bestämd redan nu.

- Det kan ha varit sista racet. Inte för att jag är besviken och arg, utan det är något som har växt fram, säger Hargin.

- Jag tycker inte att jag riktigt har det jag vill i åkningen för att prestera på topp. Jag har slitit för att kunna ge det en sista chans här och så gick det väl inte riktigt hela vägen.

Utan hemmaåkare i medaljstriden blev det en strid mellan Österrike och Frankrike. Men Alexis Pinturault, på väg mot sin tredje VM-medalj i Åre, halkade till, tappade hela sin ledning och fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Det blev i stället silver till Michael Matt och brons till Marco Schwarz. Och mästerskapets kanske mest väntade guld till Marcel Hirscher.

Österrikaren, som dominerat i världscupen i vinter, tog trots en rejäl förkylning silver i storslalomen. Samtidigt var 29-åringen väl medveten om att ett silver inte räcker för att mätta de österrikiska förväntningarna.

Pressen lyfte

Två silver och tre brons hade det blivit dittills i Åre. Nu hoppades Österrike på, krävde till och med, ett VM-guld av honom.

Då visade Marcel Hirscher att han är bäst när det gäller och avgjorde i princip tävlingen redan i första åket. Och så fick Österrike sitt guld – med ytterligare ett silver och ett brons som bonus.

- Den största känslan är att pressen har lyft från mina axlar. Det känns lättare än innan VM, säger Hirscher.

Alpinstjärnan öppnar nu för att även han är inne på sin sista säsong.

- Varje år blir jag äldre och alla förväntar sig att jag blir bara bättre också, säger han.

- Det var troligen mitt sista VM, så med tanke på det var det ett fint avslut. Nu är det tio tävlingar kvar den här säsongen, sedan en paus. Sedan blir allt klarare än nu.

Både Kristoffer Jakobsen och Carl Jonsson körde ur i första åket.