Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Eriksson och Anna Hasselborg vann rysarfinalen mot Kanada.

Historiskt svenskt VM-guld i curling

Sverige har vunnit sitt första VM-guld i mixeddubbel i curling. Detta efter en riktig rysarfinal mot Kanada.

På lördagsmorgonen besegrade Sverige Australien i semifinalen i norska Stavanger – och redan på eftermiddagen samma dag skulle världsmästerskapet avgöras.

I finalen blev Kanada en svårknäckt nöt för Anna Hasselborg och Oskar Eriksson – men när den förstnämnda hade skjutsat iväg den sista stenen i den åttonde omgången stod det klart att Sverige var slutsegrare med siffrorna 6–5.

Två guld på en månad

Därmed har Oskar Eriksson vunnit två VM-guld inom loppet av bara några veckor efter att Lag Niklas Edin gick hela vägen i Kanada i början av april.

- Det känns fantastiskt. Det var en riktigt bra match. Att få vinna VM två gånger nu bara på en månad känns riktigt, riktigt bra, säger Oskar Eriksson i det internationella curlingförbundets tv-sändning.

Guldet är Sveriges första i mixeddubbel. Något som alltså säkrades i den sista omgången efter att Kanada kommit tillbaka och kvitterat efter svensk ledning med både 3–1 och 5–3.

- Det känns helt fantastiskt, vi har haft en så bra vecka. Vi spelade så bra och det är helt makalöst att få ta det här guldet. Det känns extra härligt eftersom jag inte vann guld i lag i år. Helt fantastiskt, säger Anna Hasselborg som i fjol vann både OS- och EM-guld och tidigare i år har kammat hem ett VM-silver.

Hyllar Kanada

Hennes mästerskapsrutin blev guld värd när hon skulle samla sig inför den sista stenen.

- Jag försökte bara tänka på min rutin och försöka komma ner i puls. Vi hade lite kort om tid så jag hade lite extra adrenalin men jag visste att Oskar kunde sopa som han behövde. Det gällde bara för mig att försöka förlita mig på min rutin, säger Hasselborg, som skickar en tröstande hälsning till silvermedaljörerna Jocelyn Peterman och Brett Gallant.

- Fantastiska motståndare. Kanada är ett så bra lag och vi visste att det skulle avgöras på millimetern i dag.