Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stephanie Holmén slog arbetsgivaren Peder Fredricson i 1,50-hoppningen i den internationella hästshowen i Friends arena.

Holmén bäst i klassen och slog läraren

Det är fem år sedan Stephanie Holmén tog anställning hos Peder Fredricson på Grevlundagården. Hon har lärt sig det mesta av mästaren. Nu vet hon hur man gör för att snuva honom på segern.

Likheterna med förra årets 1,50-hoppning under den internationella hästshowens lördagskväll var nästan kusliga. Även då tog Holmén ledningen på "Sparven" – bara för att förlora bilen och segern till just Peder Fredricson.

Då sade världsstjärnan:

- Vad ska man göra? Man vill alltid vinna.

Det ville han nu också. På Hansson jagade Fredricson Holméns 59,58. Publiken höll andan, Stephanie Holmén, 27, vågade knappt titta och Astrid Ohlin, ägaren till båda hästarna, var uppjagad av anspänningen. När Hansson passerade mållinjen var han futtiga elva hundradelar för långsam.

Holméns ledning höll hela vägen.

- Jag var jättenervös, man såg att Peder verkligen ville vinna, men jag såg när han var i luften på sista hindret att han inte skulle hinna.

Fick leta efter häst

När Stephanie Holmén insåg att hon faktiskt höll på att vinna fick hon plötsligt ett problem.

- Då kom jag på att, shit, jag har ingen häst till prisutdelningen. "Sparven" är väldigt nervös och jag ville inte ta in henne, speciellt inte dagen innan grand prix. Då hade det varit risk att jag suttit kvar till i morgon. Den andra hästen jag har med mig är ny och väldigt rädd av sig. Då fick jag springa till stallet och låna Crusader Ice av Peder.

- När jag kom tillbaka var det bara en glad överraskning att jag fortfarande låg kvar i toppen, säger Holmén och skrattar.

Arbetsgivaren Fredricson var snabb att gratulera.

- Ingen är gladare än jag att hon vinner här. Men det är klart, det är lika mycket pengar i dag som det är i grand prix i morgon, så man vill alltid vinna.

Hästägaren körde bilen

Men bilen, värd 232 000 kronor, fick hon, som seden påbjuder, inte köra. Astrid Ohlin, 82, satte sig bakom ratten och öste på.

Det bjöd vinnaren gärna på.

- Hade inte hon gett mig förtroendet att rida hennes fina häst hade jag inte kunnat vinna den här klassen och alla andra framgångar jag haft hittills tack vare "Sparven". Astrid, Lisen (Bratt Fredricson) och Peder betyder allt.

Holmén var reserv vid VM i USA i höstas och har utmärkt sig i världscupen under året. Hon tillhör det gäng unga tjejer som på allvar utmanar om landslagsplatserna.

Blivit snabbare och säkrare

Och det finns mer att få ut tillsammans med "Sparven".

- Vi har ett år mer tillsammans. "Sparven" har blivit starkare i kroppen, fått jämnare språng och jag har fått mer rutin på de här tävlingarna. Jag kan rida fortare på ett mer säkert sätt än tidigare, säger Stephanie Holmén.

Peder Fredricson har fortfarande chansen att vinna en bil, till och med två. Han är en av favoriterna i söndagens GP och inför de avslutande två klasserna är han tre poäng bakom landslagskollegan Henrik von Eckermann i kampen om att bli showens främste ryttare totalt.

Von Eckermann vann den sista hoppningen för dagen och den andra i showen medan Fredricson kom trea.