Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Holmlund. Arkivbild.

Holmlund har flugits hem

Skicrosstjärnan Anna Holmlund har fått komma hem till Sverige igen efter sin olycka förra måndagen. Läget är dock ännu ovisst.

Det var på tisdagen som Holmlund fick lämna sjukhuset i Italien och istället flygas till Sverige och det Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Enligt skidförbundet visar de första rapporterna efter ankomsten att hon klarat transporten bra.

Holmlund är dock fortfarande nedsövd.

Niklas Marklund är professor i neurokirurgi vid Lunds Universitet och hjärnskadeforskare. Han varken vill eller kan uttala sig om Anna Holmlunds fall – men har god insyn i ämnet.

- Vid alla svåra hjärnskador är hjärnan väldigt känslig för stress. Trycket kan öka i hjärnan på grund av svullnad. Att söva patienten är ett bra sätt att motverka det och låta hjärnan vila. Det är en basbehandling av skallskador, förklarar Marklund.

TT: Hur länge kan en person vara nedsövd?

- Så länge det behövs. Det styr man utifrån hjärntrycket, vad röntgen visar och hur patienten reagerar när man släpper på sömnmedlen. Det är sällan någon hålls nedsövd mer än två veckor, men det förekommer.

TT: Så det finns inga faror?

- Inte vad vi vet i dag. Det är bättre att hjärnan får vila. På en del center släpper de på sömnmedlen flera gånger per dag, men det varierar mycket beroende på lokala rutiner. Det är en känslig balansgång då det också kan vara farligt att släppa på sömnmedlen för tidigt.

Marklund berättar att det läkarna letar efter när de släpper på det så kallade "narkosdjupet" är tämligen simpla reaktioner.

- Har man varit nedsövd testas väldigt enkla parametrar, som att lyda enkla uppmaningar. Det kan bara göras en grov skattning av individens medvetandegrad och tillstånd.