Linköpings Frida Leonardsen Maanum kramar om Lina Hurtig efter 2–0-målet mot Apollon Limassol.

Hurtig säkrade Linköpings avancemang

Ettmålsledningen var i gungning i Linköpings returmöte med Apollon Limassol i Champions League. Men då slog Lina Hurtig till två gånger om och säkrade avancemanget till åttondelsfinal.

|

Linköping vann första matchen på bortaplan med 1–0 och till slut blev det 3–0 i hemmamatchen.

- Det var viktigt att vi fick med oss 1–0 därifrån och sedan var det rätt stabilt här i dag. Även om det tog lite tid att sätta dit målen, men det var ändå stabilt. Vi håller defensiven och släpper inte till några lägen. Sedan sätter vi också våra lägen som är otroligt viktigt, säger Hurtig till corren.se.

Linköping är på väg mot andra raka damallsvenska guldet. Apollon Limassol har inte ens börjat sin säsong. Men det cypriotiska laget bjöd på tufft motstånd i 16-delen i Champions League-fotbollen, även om det var hemmalaget som tog kommandot i onsdagskvällens match. 1–0 kom redan i den tionde minuten. Janni Arnth nickade bollen i mål efter en hörna.

Strax därefter testades Linköpings målvakt Cajsa Andersson två gånger om, först på en frispark och sedan ett långskott.

Linköping skapade mest i första halvlek, men chanserna framför mål blev aldrig riktigt farliga.

Hurtigs lyckominuter

I andra halvlek fick inte Linköping igång sitt passningsspel inledningsvis. Apollon-spelarna jagade ihärdigt och störde LFC:s uppspel.

Därför kom 2–0-målet lägligt i den 71:a minuten. Lina Hurtig kom fram på vänsterkanten och slog bollen förbi den utrusande målvakten och i mål vid bortre stolpen. Fem minuter senare fick Hurtig bollen på vänstersidan i straffområdet, efter fint passningsspel i hemmalaget, och tryckte in bollen vid bortre stolpen igen.

- Det är skönt att få göra mål, speciellt när man är forward. Det första målet är ett friläge som blev till av att Kosse (Kosovare Asllani) rullade ut den bra, vilket gjorde att jag kommer relativt fri på kanten. Det andra målet var lite slumpartat, bollen kom fram till fötterna på mig – och jag bara dunkade in den, säger Hurtig.

Linköpings portugisiska mittfältsstjärna Claudia Neto har inte spelat på ett tag på grund av problem med ett knä. Till onsdagens Champions League-retur var hon tillbaka och gjorde mycket nytta så länge hon spelade.

Två mål av Jakobsson

En före detta Linköpingsspelare, danskan Pernille Harder, gjorde två mål när hennes Wolfsburg krossade Atlético Madrid med 12–2. Ytterligare tre spelare gjorde två mål och den tyska landslagsanfallaren Alexandra Popp satte tre bollar i mål. Wolfsburg vann sammanlagt med 15–2.

I söndags gjorde den svenska landslagsanfallaren Sofia Jakobsson comeback efter sin korsbandsskada och gjorde mål för sitt Montpellier i ligan. På onsdagen svarade hon för matchens två mål i bortamatchen mot ryska Zvezda. Montpellier gick därmed vidare med sammanlagt 2–1.

Det blev svenskmål även i Bayern Münchens hemmamatch mot Chelsea. Fridolina Rolfö gjorde 1–1 i den 76:e minuten. Bayern gjorde även 2–1, men Chelsea, med Hedvig Lindahl i mål och Magdalena Eriksson på högerbacksplatsen, går vidare tack vare målet på bortaplan. Chelsea vann med 1–0 hemma.