Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sladana Pop-Lazic och Filippa Idéhn, till höger, är lagkamrater i Brest. På söndagen spelar de mot varandra när Serbien och Sverige möts i EM.

Idéhns drag mot Serbien – ringde sin tränare

Direkt efter den snöpliga premiärförlusten ringde målvakten Filippa Idéhn sin målvaktstränare i Brest. Hon ville ha tips om sina serbiska lagkamrater som svenskan ska stoppa i EM.

Kort efter den dramatiska förlusten i EM-premiären mot Danmark (29–30) började svenskorna fokusera på söndagens motståndare Serbien. Där ställs spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén och målvakten Filippa Idéhn mot sina Brestkamrater Sladana Pop-Lazic, mittsex, och Jovana Stoiljkovic, vänsternio.

- De är fantastiska. Det är två av dem jag umgås med i laget. Det är två jättefina tjejer, säger Filippa Idéhn till TT under en pressträff på slottet Château des Ducs de Bretagne i centrala Nantes.

"Gjorde hon det?"

Små detaljer kan vara avgörande för vinst eller förlust i ett EM. Därför ville den blågula målvakten ha lite extra bra koll på sina vänner inför matchen.

- Jag snackade lite med min målvaktstränare i klubben direkt efter matchen i går kväll (fredag) – bara för att jag ska kunna gå vidare lite enklare då.

TT: De har inte ringt målvaktstränaren?

- De har ingen sådan relation med målvaktstränaren, säger Idéhn med ett leende.

Vänsternian Stoiljkovic, som satte fem mål när Serbien premiärslog Polen med 33–26, blir uppriktigt förvånad när TT berättar för henne om Idéhns telefonsamtal.

- Gjorde hon det? Det var överraskande, säger Stoiljkovic och skrattar.

- Men det är klart att alla vill förbereda sig så mycket som möjligt. Det är normalt att fråga efter information om man har den möjligheten.

TT: Tror du hon fick några bra tips?

- Ja, det tror jag nog, säger Stoiljkovic med ett skratt.

Mot Danmark bytte Filippa Idéhn av Johanna Bundsen en bit in på andra halvlek och hon svarade för två straffräddningar, men det var inte målvakternas eller försvarets kväll i premiären.

- Jag har inte sett matchen i efterhand, men vi startar ju otroligt bra och försvarsspelet är fantastiskt. Sedan känns det som att Danmark listar ut hur de ska göra mål på oss och de fortsätter med det. Vi ändrar oss inte riktigt är min känsla, säger Idéhn.

"Då blev jag spänd"

TT: Hur ser du på din egen insats?

- Det är väldigt blandat. Jag ville väldigt mycket när jag kom in. Jag försökte hålla mig avslappnad, men jag tror att jag ville lite för mycket och då blev jag spänd. Det kändes som att de hade fått övertag på oss efter paus.

I EM tas poäng från inbördes möten i det första gruppspelet med till huvudrundan. Danmark har ett bra utgångsläge för att gå vidare och blir så fallet kan inte Sverige få med sig maximala fyra poäng vid avancemang. För att inte komma dit med noll poäng är en seger mot Serbien nödvändig.

- Det hade det varit oavsett. Det är ingen skillnad, säger Filippa Idéhn.