Patrik Karlsson Lagemyr kramas om av lagkamraterna efter sitt 2–0-mål.

IFK Göteborg utklassade AIK trots "bortaplan"

IFK Göteborgs formtopp på tillfälliga hemmarenan Ullevi fortsätter. "Blåvitt" var överlägset mot AIK och vann till slut med 3–0.

|

IFK Göteborg har varit nederlagstippat inför säsongen, med en haltande ekonomi och en orutinerad spelartrupp. Men säsongsinledningen har varit allt annat än den som många kanske hade förväntat sig.

Faktiskt har inte ens hemmaarenan varit den förväntade.

Gräsproblemen på Gamla Ullevi har gjort att "Blåvitt" fått inleda säsongen på äldre och betydligt större Ullevi 400 meter längre österut.

Det har dock gått över förväntan, med tydliga segrar mot Elfsborg (3–0), Helsingborg (3–1) och nu 3–0 mot AIK, i den sannolikt sista matchen innan flytten "hem".

- Ja, jag har tänkt lite på det om jag ska vara helt ärlig, varför ska vi byta? Men det ska bli kul, säger Patrik Karlsson Lagemyr, som blev både målskytt och framspelare i segern mot AIK.

Norling självkritisk

Det tog dock lite tid att få hål på det gästande mästarlaget, trots ett stort spelövertag och ett tidigt kanonläge för Robin Söder där bara Per Karlssons ena ben räddade AIK efter en helt misslyckad utrusning av målvakten Oscar Linnér.

Giorgij Charaisjvili hade prickat utsidan av stolpen med sin första frispark efter en knapp halvtimme. Men på tilläggstid prickade georgiern till slut rätt, med en lågt slagen variant från distans.

Hans 1–0-mål var allt annat är orättvist efter en blek start av AIK.

Rikard Norling höll kvar vid 4–3–3-uppställningen som gav en seger mot Häcken senast. Men det finns uppenbarligen en hel del inkörningsproblem kvar och AIK-tränaren är självkritisk efter matchen.

- Det var så otroligt mycket som var mindre bra i dag. Från mitt perspektiv, när det är så pass svagt, är det bara att vända sig mot sig själv som ansvarig tränare, säger Norling.

- Det ser inte så illa ut om det inte är något fel i vägvalet in i matchen.

"Bästa hittills"

AIK blev visserligen lite bättre i den andra halvleken, men var aldrig riktigt nära poäng. I stället ökade Karlsson Lagemyr på ledningen med 25 minuter kvar att spela och spelade med tio minuter kvar dessutom fram till Sargon Abrahams 3–0-mål.

Poya Asbaghi, som ser matchen som den bästa insatsen sedan han tog över som IFK-tränare i fjol, manar dock till viss försiktighet trots segern.

- För tre–fyra veckor sedan satt alla och trodde att vi skulle åka ur, nu sitter säkert alla och tänker tvärtom. Men vi är ödmjuka inför situationen, säger han.

- Man kan slå AIK ena dagen och förlora mot AFC nästa dag.