Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Iksus Emelie Wibron (vänster) och Moras Anna Wijk. Arkivbild.

Iksus dominans – tuffast motstånd på träning

Iksu har inte förlorat en match på snart ett år och är med sina 100 mål på nio matcher på god väg mot nytt målrekord. Det är inget snack om vilket lag som dominerar svensk innebandy på damsidan.

Trots dominansen är det inget som gör Iksu avslappnat. Tvärtom. Träningarna är på fullt allvar och i maxtempo.

- Även om vi vunnit varje match i serien så har vi matcher på träningar där man blir nästan lika sur som i en vanlig match om man förlorar, säger landslagsspelaren Emelie Wibron.

Iksu tar även hjälp av herrlag för att höja nivån på träningarna än mer. Ungefär en gång i veckan tränar de tillsammans med några herrspelare, oftast från Umeå City.

- Nu när vi inte fått träna vårt försvarsspel riktigt i varje match i serien, då får vi verkligen med oss något att jobba vidare med när vi spelar mot herrarna.

På väg mot rekord

Säsongen 2015-16 satte Iksu nytt rekord för antalet gjorda mål under en säsong när man lyckades få in 229 bollar på 26 matcher. Det tidigare rekordet, från 2010 av samma lag, var på 212.

- Redan då pratades det om att det rekordet inte borde gå att slå. Så det borde ju egentligen inte gå att slå det nu heller, men är det något lag som ska lyckas så är det vi i år efter den här inledningen, säger Wibron till TT.

Sex av de nio segrarna den här säsongen har slutat tvåsiffrigt, och i den senaste matchen nådde Iksu 100 mål.Fortsätter det på samma sätt kommer rekordet, det ”omöjliga”, från 2016 att krossas.

- Vi har haft en fantastisk start på serien. Dels att vi gjort mycket mål såklart men vi har liksom spelat bra innebandy generellt. Framför allt har vi spelat bra försvarsspel, säger Wibron.

Bred trupp

Men går det för lätt? Lagets tränare Lars Bergström har gått ut och sagt att det inte är bra för sporten med utklassningssiffrorna.

Men Emelie Wibron ser det inte riktigt så.

- Med en sån inställning hade vi inte haft de siffrorna vi har. Det är bara att kolla på matchen mot Täby senast. Det är ändå ett topplag och trots att vi leder med flera mål kastar sig alla för att täcka skott och springer på allt, vi gör verkligen vårt allra bästa i varje match.

Inställningen verkar vara en sak. Bredden en annan.

- Det har varit bra variation på vilka som varit bäst för dagen, det är alltid någon som kliver fram. Det är så många som är bra, samtidigt som vi är ödmjuka och hela tiden vill utvecklas.

Senast Iksu förlorade en match i SSL var i december i fjol. Men nej, det blir aldrig tråkigt, enligt Wibron.

- Jag tycker att det vore fruktansvärt coolt om vi lyckas vinna varje match det här året och jag tycker det är imponerande att vi lyckas hålla den här jämnheten. Det är en sak att säga att man kan slå alla lag, men det är en annan att verkligen göra det.