Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Armand Duplantis visar upp sex fingrar efter att ha hoppat sex meter under finalen i stavhopp vid friidrotts-EM i Berlin i söndags.

Ilska mot Duplantis rekord: Många inte glada

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis EM-guldhopp på 6,05 meter skapar reaktioner då det både räknas som svenskt och amerikanskt rekord.

18-årige Duplantis har svensk mamma och amerikansk pappa (Greg, tränare), är född i USA och har dubbelt medborgarskap. 6,05-hoppet och EM-guldet i Berlin i söndags innebar att Brad Walkers tio år gamla rekord på 6,04 slogs.

Det amerikanska friidrottsförbundets regler utgår från medborgarskap och inte från vilken nation idrottaren tävlar för. Det gör att rekordhoppet, som även var nytt juniorvärldsrekord, räknas dubbelt.

- Då kommer också samma reaktioner igen, att det är konstigt att han tävlar för Sverige. ”Han kan ju inte ens svenska”, säger folk. ”Han känns som en amerikan”. Den här grejen blev som bensin på elden, säger mamma Helena Duplantis till Expressen och fortsätter:

- Det är tråkigt. Men så är det när man hoppar högt, det finns avundsjuka personer överallt. Det är sak som man måste hantera när man är framgångsrik och får alla ögon på sig.