Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson är sjuk och missar världscuptävlingarna i Falun. Arkivbild.

Ingen Frida Karlsson i Falun: "Ville åka"

Den svenska skidpubliken går miste om Frida Karlssons återkomst efter VM-succén i Seefeld. 19-åringen är sjuk och står över världscuptävlingarna i Falun till helgen.

Karlsson var den stora sensationen under VM i Seefeld nyligen, och kom hem från Österrike med tre medaljer – ett guld, ett silver och ett brons – i skidtrunken.

Förra veckan tävlade hon i junior-SM i hemstaden Sollefteå och den stora återkomsten på svensk mark var sedan planerad till Svenska skidspelen i Falun till helgen. Men Karlsson har blivit förkyld och står över de svenska världscuptävlingarna.

Kunde ha chansat

- Det är klart att hon ville åka, men hon vill också känna att hon är förberedd. Det hade kanske gått att chansa men hon har redan så många erfarenheter med sig från den här säsongen, så det finns ingen anledning för henne att forcera någonting nu, säger landslagschefen Rikard Grip.

Frida Karlsson skulle bland annat ha ställt upp på 10 kilometer, den distans där hon pressade Therese Johaug till en sekundstrid om guldet under VM i österrikiska Seefeld. Nu får nästa Karlsson–Johaug-duell vänta minst en vecka, med världscupavslutningen i Kanada som nästa möjlighet.

- Framför allt är det synd för henne, att inte få tävla inför hemmapubliken. Men det kommer nya tillfällen. Hon har varit inne i en intensiv period med stora VM och allting, så det är lätt hänt att det kommer en liten efterdyning med en lättare förkylning, säger Rikard Grip.

Halfvarsson tillbaka

Hittills har Karlsson kört en världscuptävling, men i den, i italienska Cogne helgen före VM, saknades många av världens bästa åkare. Grip har ändå ingen brådska att få in 19-åringen i världscupcirkusen på allvar.

- Nej, det är inte så viktigt. I och med VM har hon redan fått uppleva det absolut största bortsett från kanske ett olympiskt spel. En världscup är ingenting i förhållande till det.

Övriga svenska landslagsåkare kommer däremot till Falun. Däribland Ebba Andersson, som kom trea i Holmenkollens tremil, och Charlotte Kalla. På herrsidan är Calle Halfvarsson tillbaka. Han avstod Holmenkollens femmil i helgen som gick, men ska tävla på 15 kilometer i Falun.

Båda damerna och herrarna tävlar också i sprint i Falun. Där kommer även Charlotte Kalla att finnas med i startfältet. Därmed dubblerar hon då hon även kör 10 kilometer.

Sverige får dessutom ställa upp med en nationell grupp av åkare strax under landslagsnivån i hemmatävlingen. Det gör att tre juniorer – Linn Svahn, Axel Aflodal och William Poromaa – får göra världscupdebut.