Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Silverkvartetten Stina Nilsson Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag.

Inget OS-guld trots Kallas supersträcka

Ibland räcker det inte ens med en Charlotte Kalla i praktslag. Trots en ny klassisk Kallasträcka räckte det inte hela vägen. Damstafetten slutade med OS-silver bakom Norge.

Först såg det mörkt ut.

Sedan tog Charlotte Kalla över, och då blir det nästan alltid ljusare när det handlar om stafett.

Efter Anna Haags tunga förstasträcka låg Sverige över 25 sekunder bakom OAR (Olympiska aktiva från Ryssland). När Kalla var klar med sin sträcka var försprånget borta, och hon hade dessutom lagt Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen bakom sig med nästan en halvminut.

Extra dimension

- Det var väldigt inspirerande att se att jag plockade på Astrid. Och när jag tog i kapp henne så kände jag att jag behövde gå om. Jag kände inte att det var en rygg som jag behövde följa. Jag behövde blicka längre framåt, säger Charlotte Kalla.

TT: Vad är det med dig och stafetter?

- Jag tycker om att vara i form och få åka skidor. Men det blir också en extra dimension när man ser visuellt att jag går starkare än de framför mig. Det ger mig extra energi. Men det är något speciellt med stafett.

Det var bara en i raden av alla uppvisningar som 30-åringen har bjudit på i stafettsammanhang. Minns bara guldsträckan på OS i Sotji för fyra år sedan. Den här gången räckte det på nytt nästan hela vägen.

Problemet var att Norge hade två kort till att spela ut. Först hämtade Ragnhild Haga, guldmedaljören från 10 kilometer, upp nästan hela Anderssons försprång.

En växel till

Sedan tog Marit Bjørgen över. Och då kunde inte ens OS-guldmedaljören Stina Nilsson stå pall.

- Jag presterade på toppen av vad jag kan, men hon hade en växel som jag inte hade från start, säger Stina Nilsson.

Bjørgen var snabbt i kapp och förbi Nilsson och ryskan Anna Netjajevskaja. Den senare släppte direkt. Nilsson hängde med nästan hela vägen in till mål.

Avgörandet kom i den sista tunga uppförsbacken före mål och in på stadion hade norskan fått den lilla lucka som behövdes för att besegra världens bästa sprintåkare.

- Jag kände efter utförskörningen att jag inte hade tillräckligt med krafter som Marit hade, säger Stina Nilsson.

Nöjda silvermedaljörer

Känslan att en bättre förstasträcka antagligen hade räckt till OS-guld viftar de svenska åkarna bort.

- Jag hade som uppgift att gå med så länge som jag kunde. Jag gjorde verkligen vad jag kunde. Det var väldigt inspirerande att åka i dag och jag är väldigt stolt över att vara i det här laget, säger Haag.

- Alla gjorde sitt yttersta. Norge var verkligen storfavoriter och vi är med och utmanar dem hela vägen. Då kan man inte vara missnöjd, säger Charlotte Kalla.

I stället väljer Kalla att hylla Marit Bjørgen. 37-åringen har nu tagit sju OS-guld och tretton OS-medaljer. Därmed delar hon rekordet i antalet medaljer i vinter-OS med skidskytten Ole Einar Bjørndalen.

- Jag var så imponerad av Marits åkning och den offensiva satsning som hon gjorde redan från starten. Jag såg att "den här damen är nog i form i dag". Så även om Stina är i ruggigt bra slag så... Marit är så komplett som skidåkare, säger Kalla.

OAR tog bronset.