IOK-beslut kvarstår: Kan inte anses oskyldiga

28 ryska vinteridrottare har friats av Cas och fått sina livstidsavstängningar från OS hävda. Men det betyder inte per automatik att de kan tävla i Pyeongchang. "Cas beslut innebär inte att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga", skriver IOK i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Idrottens skiljedomstol Cas har meddelat att 28 ryska vinterolympier frias från dopningsbrott i samband med Sotji-OS för fyra år sedan.

Detta sedan Ryssland överklagat Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut om att stänga av 39 ryssar på livstid på grund av den misstänkt statssanktionerade dopningen.

Men Casdomen ser inte ut att påverka något inför spelen i Pyeongchang som invigs den 9 februari. Där får endast specialinbjudna ryska idrottare, som påvisats rena, delta. IOK har bekräftat att 169 ryssar får tävla i stundande OS under neutral flagg som OAR (olympiska aktiva från Ryssland). Detta eftersom Rysslands olympiska kommitté (ROK) är fortsatt avstängd av IOK.

ANNONS

"Vårt beslut (från i december) står fast. Det står klart att eftersom ROK är avstängd. Ryska idrottare kan bara delta i Pyeongchang efter inbjudan", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Cas har meddelat att 28 av de 39 idrottarna som IOK stängde av på livstid frias helt efter överklagan till Cas och får behålla sina resultat från Sotji-OS 2014. Bland de friade finns skidstjärnan Alexander Legkov som tog ett guld och ett silver i OS 2014. För elva av ryssarna kvarstår avstängningen i OS i Pyeongchang men straffet gäller inte på livstid.

Otillräckliga bevis

"Båda Cas-panelerna har enhälligt funnit att de bevis IOK lagt fram i den här frågan inte hade samma tyngd i samtliga fall. I 28 fall är bevisen otillräckliga för att fastslå att idrottarna stått för antidopningsbrott", skriver Cas i ett pressmeddelande.

IOK:s ton är tydlig kring Cas beslut.

"IOK beklagar mycket att Cas, i fallet gällande 28 idrottarna, inte tagit i åtanke den bevisade systematiska manipulationen av antidopningsarbetet", skriver IOK och fastslår:

"Det är viktigt att notera att Cas generalsekreterare insisterat på att Cas beslut inte betyder att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga."

Schweizisk domstol

IOK – som överväger att överklaga Cas beslut till Schweiz högsta domstol – baserade sitt beslut att stänga av ryska idrottare och ROK på en rapport från Richard McLaren beställd av Internationella antidopningsbyrån Wada, där Ryssland anklagas för statsstödd dopning. Skrapmärken på dopningsflaskor ska ha indikerat att behållarna som innehöll dopningsprov öppnades i efterhand för manipulering.

ANNONS

"Cas-panelernas uppgift var inte att avgöra generellt om det pågick en organiserad manipulation av dopningsprover vid dopningskontroller i Sotji-laboratoriet, utan det var enbart att hantera de här 39 individuella fallen och att hantera bevisen i varje individuellt fall", står det i Cas pressmeddelande.

Cas har förhört flera experter samt McLaren och visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för antidopningslaboratoriet i Moskva.

TT

Fakta: De 28 friade ryssarna

Bob: Ljudmila Udobkina, Dimtrij Trunenkov, Aleksej Negodailo och Olga Stulneva.

Skeleton: Aleksander Tretjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Maria Orlova.

Skidor: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petuchov, Jevgenia Sjapovalova, Nikita Kriukov, Alexander Bessmertnych och Natalia Matvejeva.

Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev, Ivan Skobrev och Artem Kuznetsov.

Ishockey: Jekaterina Lebedjeva, Jekaterina Smolentseva, Jekaterina Pasjkevitj, Tatjana Burina, Anna Sjtjukina och Tatjana Ivanova.

Rodel: Albert Demtjenko.

De 11 som får sänkta straff:

Bob: Alexander Zubkov, Alexander Kasjanov, Aleksej Pusjkarev, Alexej Vojvoda och Ilvir Chuzin.

Skidor: Julia Ivanova, Julia Tjekaleva och Anastasia Dotsenko.

Ishockey: Galina Skiba, Anna Sjibanova och Inna Djubanok.

Förhandlingarna angående de före detta skidskyttarna Olga Zajtseva, Olga Viluchina och Jana Romanova, inleds senare.

Fakta: Ryska dopningsskandalen

Inledningsvis stängdes 43 ryska olympier av från OS på livstid och Ryssland tvingades dessutom lämna tillbaka tretton medaljer från Sotji 2014. 28 av idrottarna har nu friats helt av idrottens skiljedomstol Cas, elva får sina straff sänkta. För de tre före detta skidskyttarna Olga Zajtseva, Olga Viluchina och Jana Romanova inleds förhandlingarna senare.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna, en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Flera av de ryska idrottarna som stängdes av har kallat straffen för en skandal. Totalt överklagade 42 av 43 av dem till idrottens skiljedomstol Cas. Endast bobåkaren Maxim Belugin lät blir att ta sitt ärende vidare.

ANNONS