Sveriges Olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo (tv) och ansökans kampanjchef Richard Brisius har fått nytt hopp om att arrangera OS i Stockholm 2026. Arkivbild.
Sveriges Olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo (tv) och ansökans kampanjchef Richard Brisius har fått nytt hopp om att arrangera OS i Stockholm 2026. Arkivbild.

IOK-reform öppnar för vinter-OS i Stockholm

Kostnadstak, utökat miljardstöd till värdstäder och en kortare och billigare budgivning. Ett reformprogram av Internationella olympiska kommittén öppnar för vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026. "OS ska anpassa sig efter staden, det är inte staden som ska anpassa sig efter OS", säger SOK:s ordförande Hans Vestberg.

ANNONS
|

I veckan blev det nej tack till OS 2026 från Innsbruck efter en folkomröstning. I takt med att OS har blivit allt dyrare att arrangera har kandidaterna blivit färre. Därför har nu IOK genomfört reformprogrammet Agenda 2020 för att underlätta att stå värd för ett olympiskt spel.

"Agenda 2020 har inneburit en enorm förändring. Som när Dick Fosbury började hoppade höjd med ryggen mot ribban eller när Jan Boklöv vinklade ut backhoppningsskidorna till ett ”V”, säger Hans Vestberg, ordförande för Sverige Olympiska Kommitté, i ett pressmeddelande.

Kostnadstak

Bidraget från IOK uppgår till 8,88 miljarder kronor, alltså flera miljarder mer än vid tidigare vinter-OS. Kostnadstaket för att genomföra spelen är satt till 13 miljarder, under det genomförandebud som Stockholm stad räknade fram i januari som låg på 13,6 miljarder kronor.

ANNONS

"Budgettaket i kombination med det ökade stödet gör att det inte är budgeterat med några skattemedel för att täcka genomförandebudgeten av vinter-OS och Paralympics. Nu är det möjligt att genomföra spelen utan att skattebetalarna behöver belastas orimligt", säger kampanjbolagets vd Richard Brisius.

Använda befintliga arenor

I praktiken minskar investeringsbudgeten genom att värdstäder uppmanas använda befintliga arenor i stället för nybyggda.

"De få investeringsprojekt som behövs ska ha ett starkt efterbruksvärde för Sverige", säger Richard Brisius.

Senast den 31 mars 2018 ska en intresseanmälan in till IOK. Ansökan om en kandidatur ska vara inlämnad i oktober samma år och omröstning sker i Milano i september 2019.

För att arrangera OS i Stockholm behöver SOK stöd från de lokala politikerna. I april var Socialdemokraterna enda parti som stod bakom en ansökan och därför blev den inte verklighet då.

- Tyvärr är Socialdemokraterna ensamma i den uppfattningen och det behövs en ganska stark majoritet för att kunna gå vidare med en OS-ansökan, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till Radiosporten.

TT
ANNONS