Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alexander Isak under träningen.

Isak: "Här för att konkurrera"

Tiden i Dortmund har gjort Alexander Isak starkare, snabbare och till en bättre målgörare. Nu är han inställd på att ta en ordinarie plats i A-landslaget.

Alexander Isak klev inte in i ringen – bestående av Gustav Svensson, Jimmy Durmaz, Viktor Claesson med flera – för att bolla gris inför första träningen med riktiga A-landslaget på Friends arena.

I stället sökte 19-åringen upp Robin Quaison för att med enkla passningar få i gång kroppen samtidigt som kompisarna lättsamt surrade med varandra.

Men något blygsamt träningspass var det inte tal om.

Wettergrens beröm

Isak, som lämnade AIK 2017 för tyska storklubben Dortmund och sedan januari är utlånad till nederländska Willem II, tog för sig allt mer och under en avslutningsövning ekade Peter Wettergrens beröm på den ganska folktomma öppna träningen i Solna.

- Bra Isak, skrek den assisterande förbundskaptenen.

Och anfallaren visade sig sedan vara full av självförtroende inför EM-kvalmatcherna mot Rumänien på lördag och Norge tre dagar senare.

Känslan bottnar givetvis i framgången i Nederländerna.

På åtta ligamatcher har Isak noterats för fem mål och en assist, och dessutom nätade han i cupsemifinalen när Willem II skrällde sig fram till final efter straffläggning.

- Jag får spela mycket och då kommer man in i det. Sedan vet jag vad jag kan och jag tycker att jag har kommit in bra i laget. Jag har en bra roll som jag trivs i och har fått göra mål, vilket är bra för självförtroendet, säger han.

- Jag är här för att konkurrera och förhoppningsvis kommer jag göra det bra.

Han tror även på stora möjligheter att få speltid i Sveriges inledande kvalmatcher till EM 2020.

- Absolut. Jag tror inte jag skulle vara här om det inte fanns en chans. Jag får göra det bästa jag kan på planen och sedan får vi se vad som händer.

Spelade med U-laget

Alexander Isak var med i januariturnén i Förenade arabemiraten för två år sedan, men har haft svårt att slå igenom i Dortmund och därför har han varit långt ifrån en plats i Blågult.

I höstas blev det tydligt att konkurrensen i storlaget Dortmund var för hård då han i stället för spel i A-laget fick infinna sig i att få sina matcher med U-laget.

- Det var tråkigt. Man vill alltid spela och det var en besvikelse, men det fanns inget läge att vika ner sig för det. Det var bara att köra på och vänta på transferfönstret som var i januari. Nu när jag är i Willem var ändå värt för mig att köra på, säger Isak som väntas vara tillbaka i Tyskland nästa säsong.

- Det är så planen är. Det vore konstigt om jag sade något annat. Tränaren har sagt till mig att han ville ha mig på lån i ett halvår.

"Mognat mer"

Tiden i Dortmund har ändå varit betydelsefull för Alexander Isak, och anfallaren säger att han är en bättre spelare nu än senast han spelade på Friends arena.

- Jag känner att jag, även om jag tyckte att jag var mogen i mitt spel då, har mognat mer. Jag har tränat med stora spelare och då lär man sig mycket. Jag tycker att jag har blivit lite snabbare, lite starkare, lite bättre målgörare, avslutare. Man blir bättre, lite bättre på allt med åren, säger han.

Och det är nu vad han ska visa för förbundskapten Janne Andersson.

- Landslaget är det ju det största, så jag är självklart jätteglad och det är stort för mig att vara här. Nu handlar det om att göra det så bra att jag kan stanna här.