Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre Kronor får spela VM på hemmaplan 2025.

Ishockey-VM 2025 till Sverige och Danmark

Sverige arrangerar ishockey-VM 2025 tillsammans med Danmark.

Dagen efter kvartsfinalförlusten mot Finland delade Internationella ishockeyförbundet ut ett plåster till svensk hockey. S:t Petersburg får värdskapet för VM 2023, året därpå är det dags för Prag och Ostrava i Tjeckien och 2025 blir det VM i Sverige och Danmark.

- Vi har verkligen jobbat en tid för att få hem herrhockey-VM till Sverige för vi har sett hur intresset för VM har ökat bland fans och medier, säger en nöjd Anders Larsson på telefon från Internationella ishockeyförbundets kongress under pågående VM i Bratislava.

Oklart med spelplatser

Tre Kronors grupp och slutspelet kommer att avgöras i Sverige, medan Danmark får hemmaplan i sin grupp. Men vilka städer som får arrangera matcherna är ännu inte klart, enligt Anders Larsson. Den processen inleds nu.

- Det finns ingenting som är givet i dag utifrån att någon stad är klar. Men när vi pratar om den svenska gruppen och där vi ska arrangera slutspel så behövs det en stad och en arena som har god publikkapacitet och då pratar vi om Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Sverige arrangerade senast herr-VM 2012 och 2013, då tillsammans med Finland. Det var mästerskap som präglades av många tomma stolar på läktarna i Globen och kritik mot biljettpriserna.

Sprida festen – och risken

Den erfarenheten ligger bakom samarrangemanget med Danmark, som hade VM i fjol vilket blev en publiksuccé.

- Historiskt vet vi att det finns ett stort engagemang för hemmanationen, men att det blir en utmaning med den andra gruppen, konstaterar Anders Larsson.

Så nu hamnar den i Danmark.

- Det är naturligtvis ett sätt att sprida den ekonomiska risken, men också ett sätt att sprida festen.