Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Filippa Idéhn vill inte säga att hon borde få starta VM-semifinalen mot Frankrike.

Jämn kamp om målvaktsrollen

Tre timmar före semifinalen i handbolls-VM får målvakterna reda på vem som ska starta. Ett dygn i förväg är det 50-50 mellan Johanna Bundsen och Filippa Idéhn.

Filippa Idéhn spelar till vardags i Brest i den franska ligan och det var när hon började rada upp räddningar – efter att Bundsen inte stoppat ett enda avslut på åtta försök – som Sverige vände kvartsfinalen mot Danmark.

Hon har ingen aning om det talar till hennes fördel inför semifinalen.

Och hon vill inte säga att hon borde stå.

- Jag lägger ingen kraft på det. Startar "Burre" så stöttar jag henne till 100 procent och är det jag som startar så vet jag att hon gör detsamma för mig, säger hon.

"Bara dåliga saker"

I Brest delar Idéhn omklädningsrum med storstjärnan Allison Pineau, men hon har inte lärt känna klubbkompisen särskilt väl på de fyra månaderna i Frankrike. Pineau opererade höger fotled i somras och var länge osäker på om hon skulle hinna tillbaka till VM. Hon har bara gjort två träningspass med klubblaget.

Men hon är på plats och hon var en av Frankrikes bästa spelare i kvartsfinalen mot Montenegro.

- Där är hon. Vi pratar om dig. Jag säger bara dåliga saker, säger Idéhn och skrattar när Pineau passerar förbi på spelarhotellet.

- Jag har mött henne många gånger tidigare så jag vet vad hon är bra på. Hon är en duktig playmaker men är även farlig själv. Man måste vara aggressiv på henne och ge henne så lite tid som möjligt, fortsätter hon.

Sveriges förbundskapten Henrik Signell säger att det står och väger om vem av målvakterna som får förtroendet mot Frankrike. För Idéhn, som brukar stå en halvlek i matcherna med Brest (Frankrikes reservmålvakt Cléopatre Darleux tar hand om den andra), spelar det ingen roll om hon får starta eller komma in från bänken.

- Det är inte så att jag blir påverkad av att inte få starta, säger hon.

Inget sneglande

Johanna Bundsen är uttalad förstamålvakt i Köpenhamn men har inga problem att anpassa sig till situationen i landslaget.

- Det är klart att det är skönt att veta att man ska starta men när man har den konkurrensen som Filippa och jag har... Vi är här för att vi är bra båda två. Man sätter sig in i en annan situation då. Det är svårt att säga vad man trivs bäst i. Man trivs i båda, säger hon.

Experten och mångåriga landslagsspelaren Linnea Torstenson, som är i Tyskland för Kanal 5:s räkning, tycker att det finns fördelar med båda systemen.

- Fördelen med att inte välja är att båda känner sig betydelsefulla. Men om man ger någon rollen som förstamålvakt kanske man får några extra räddningar av henne. Målvakten får en längre lina och sneglar inte ut mot bänken så fort hon släpper in en boll hon borde ha, säger hon.