Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Järnkroks Nashville är poängbäst i NHL. Efter en trög start på säsongen har Järnkrok tagit fyra poäng de senaste två matcherna, varav ett hattrick. Arkivbild.

Järnkrok: "Vi har ligans bästa försvar"

Efter segern mot Tampa Bay är svensklaget Nashville bäst i hela NHL.

Nashville har gått som tåget i inledningen av NHL-säsongen. Med femton vunna matcher, fem förluster och en förlängningsvinst har laget 31 poäng. I toppmötet med Tampa Bay, nu trea av alla lag, under natten mot tisdagen vann Nashville en tight match med 3–2.

- Det var de två bästa lagen just nu som möttes. Det var mycket fram och tillbaka. Vi spelade väldigt bra, det blev lite defensivt i tredje, men det är ju ganska naturligt när vi leder. Men vi lyckades hålla ut, och det var skönt att vinna, säger Calle Järnkrok till TT.

"Ligans bästa backar"

Järnkrok konstaterar att Nashville fått lagarbetet att fungera bra. Nu gäller det bara att hålla i det och förbättra detaljer, anser han. Och kanske att Nashville, som haft ett NHL-lag sedan säsongen 1998–1999, har något stort på gång.

- Så tycker man alltid med sitt eget lag. Vi har framförallt fått behålla förra årets lag som visar att managementet tror på oss. Jag tycker att det är bra. Sedan handlar det om att gå till slutspel, och där gäller det att hitta rätt just då. Det är mycket små marginaler, men för tillfället känns det bra.

När han lyfter fram lagets styrkor nämner han backarna, och att laget enligt honom har ligans bästa försvar. När det gäller förbättringsområden lyfter han fram spelet både i numerärt överläge och underläge

- Vi ligger ganska långt ner på de listorna, säger Järnkrok.

Skadad Arvidsson öppning

Järnkrok själv har coachats olika från match till match. I bland har han fått dra ett defensivt lass långt ned på isen, medan han andra gånger fått kliva fram mer offensivt

- Jag hade en ganska trög start (på säsongen) tycker jag. Jag fick inte spela så mycket i början heller. Nu har jag fått spela lite mer, och då har det gått lite bättre också. Det brukar gå lite hand och hand det där.

En orsak till den ökade speltiden för Järnkrok är att lagkamraten Viktor Arvidsson är skadad med bruten tumme och är borta uppemot sju veckor till. I helgens match mot Los Angeles tog Järnkrok chansen att fylla det hålet genom hans första hattrick i ligan. Och det var inga oviktiga mål det rörde sig om. De första två var kvitteringar och det tredje ett ledningsmål i numerärt underläge i tredje perioden. Alla tre satt dessutom i närheten av vänstra krysset. Matchen slutade 5–3.

- Jag hittade ett bra läge över plocken. Och sedan så verkade det funka, så det var ingen idé att sluta. Om man ser att man har läge så går man. De kommer nog bara automatiskt. Jag vet inte om jag tänker så mycket, säger Järnkrok.

En skön vinst, och förbättrat självförtroende för honom, även om han inte vill överskatta betydelsen.

- Det är inte så mycket man kan ta med sig, förutom en bra känsla kanske, säger han.

Svenskt snack

Nashville är ett riktigt svensklag med Arvidsson, Järnkrok, Filip Forsberg och Mattias Ekholm.

- Det är roligt, speciellt när det är bra killar också. I början var det lite lättnad att ha några svenskar att prata med, säger Calle Järnkrok.

Och det snackas en hel del svenska.

- Om de andra i laget hör det kan det bli lite grinigt. På sidan av (planen) pratar vi svenska hela tiden. Och i hallen när ingen lyssnar så pratar vi svenska, säger Järnkrok.

Järnkrok tycker att intresset för hockey vuxit i staden år för år, även om han fortfarande kan vandra på gatorna utan att vara igenkänd.

- Det är skönt att vara på samma ställe också, även om det kan hända vad som helst från dag till dag. Men det känns lite som hemma nu, säger han.

Nästa match för Nashville är mot St Louis, natten mot torsdag svensk tid.

- De sparkade sin tränare (Mike Yeo) nu, så de kommer nog att vara lite extra taggade, säger Järnkrok.