Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Jakobsson gjorde Sveriges 1–0-mål mot Danmark.

Jakobsson: Mitt mål när jag låg där skadad

En korsbandsskada förstörde Sofia Jakobssons EM-drömmar i fjol – nu sköt 28-åringen Sverige till VM i Frankrike 2019 Anfallaren sänkte Danmark på bortaplan med ödesmatchens enda mål.

Sofia Jakobsson var i högform när hon i januari 2017 slet av korsbandet i sitt vänstra knä och missade EM-sommaren i Nederländerna samma år. Hon var tillbaka i sitt franska klubblag Montpellier redan under hösten och i början av april i år gjorde Jakobsson sin första tävlingslandskamp borta mot Ungern (4–1) i VM-kvalet.

Nu såg 28-åringen till att både hon och blågult kan börja planera för en VM-sommar i Frankrike 2019. I ödesmatchen borta mot Danmark i jylländska Viborg – VM-kvalets sista omgång – satte anfallaren målet som säkrade en direktplats till VM.

"Otroligt kul"

- Det känns otroligt kul. När jag körde min rehab var mitt mål att komma tillbaka i en god form och komma tillbaka till landslaget, och förhoppningsvis få spela ett VM, säger hon och fortsätter:

- Så nu ska jag hålla mig skadefri förhoppningsvis, spela många matcher i klubben och hålla en bra form.

Det blir naturligtvis något extra att få spela i just Frankrike – Jakobssons andra hemland. Hon är nu inne på sin femte raka säsong i Montpellier.

- Det ska bli otroligt kul. Jag har varit där ett tag nu och känner mig så gott som hemma, säger hon.

Målet som säkrade förstaplatsen och VM-biljetten kom när den andra halvleken på Viborg Arena var blott 58 sekunder gammal.

- Otroligt skönt att det kom så tidigt. Jag tycker att det är en kanonbra boll av "Kosse" (Kosovare Asllani) i djupet och jag fick på en bra träff, även om målvakten var på den så gick den in. Och det var otroligt skönt, säger Jakobsson.

"Gör en bra match"

Förutsättningarna inför mötet med Danmark var att det krävdes en svensk poäng för att knipa direktplatsen. Matchen stod och vägde i princip hela tiden, tycker Jakobsson.

- Danmark hade kanske lite mer boll i första, men jag tycker inte att något lag skapade speciellt heta chanser. Men i andra halvlek tycker jag att vi ställer om bra på dem och kommer i några bra lägen. Jag tycker att vi gör en bra match.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson tog över posten efter Pia Sundhage efter EM i Nederländerna förra sommaren. Jakobsson ser fram emot hur landslaget ska ta nya kliv mot mästerskapssommaren nästa år.

- Det är många nya och många unga spelare och jag tycker att det känns som att vi har en otrolig bredd med många olika kvaliteter. Så det ska bli kul att se hur vi kan utveckla den här truppen, säger Sofia Jakobsson.