Jakten på Europa League – och miljonerna

I fjol visade Östersund att ett svenskt lag kan gå långt i Europa League – och tjäna miljonbelopp. Nu jagar Djurgården, AIK och Häcken miljonerna som kan betyda mycket för ett allsvenskt lag.

ANNONS
|

Att spela i Europa är inte bara en sportslig seger. Det ger rejält klirr i kassan också.

För Malmö FF, som spelade Champions League för ett par år sedan, gav hela äventyret omkring 200 miljoner. Men även Europa League kan inbringa en hel del pengar. Östersunds Europa League-resa förra säsongen, som tog slut i sextondelsfinalen mot Arsenal, gav drygt 50 miljoner kronor bara i prispengar.

- Självklart handlar det om stora pengar, men det är ganska tufft att nå gruppspel och det är först där de stora pengarna finns. Vi vet att går vi vidare från den här rundan kan vi möta Bordeaux och sen är det ytterligare en runda, så det är en lång väg att vandra, säger Bosse Andersson.

ANNONS

Stor del av omsättningen

Djurgården går in i den andra kvalomgången mot ukrainska FK Mariupol, där även AIK (Nordsjälland) och Häcken (Leipzig) återfinns efter avancemang från den första kvalrundan.

Avancemang till gruppspelet är värt omkring 40 miljoner – lyckas man skrapa ihop någon seger eller ett kryss i gruppspelet blir potten ännu högre. Och så tillkommer pengar från den så kallade marknadspoolen.

- Det är ju minst 50 miljoner totalt (vid gruppspel) och det är ju en ganska stor del av vår omsättning, säger Andersson.

För Djurgården, som enligt Andersson omsätter omkring 110 miljoner, är det betydande summor för att kunna fortsätta utveckla klubben.

- Sen är ansvaret att driva klubben långsiktigt, det finns de som lyckats i Europa och ändå fått det tufft ekonomiskt senare. Som jag ser det är det grädde på moset för att kunna utveckla föreningen.

ANNONS

"Höjer statusen"

Avancemang till Europa League höjer också värdet på spelarna, som i sin tur kan generera ännu mer pengar till klubben.

- Det blir en annan plattform för våra spelare att bli sedda, vi höjer statusen på klubben och då följer det med att spelarna blir mer attraktiva.

Djurgården inleder hemma mot Mariupol i lagets första Europamatch på tio år – och tränaren Özcan Melkemichels första någonsin.

- Vi har sett fram emot det här, det var vår målsättning hela förra året, säger Melkemichel.

TT: Hur tänker du som tränare – kan man satsa lika mycket på både Europaspelet som allsvenskan?

- Ja det tycker jag. När man har en stark trupp som vi tycker jag det. Nu kommer Niklas (Bärkroth) in också så då kanske vi kan använda honom i allsvenskan (Bärkroth blev klar för sent för att spela i Europa League-kvalet) och vila någon som spelar i Europa.

ANNONS

En i Djurgården som har erfarenhet från Europaspel är nyförvärvet Erik Johansson som spelat Champions League med både Malmö FF och FC Köpenhamn.

- Det är väl alltid bra att kunna komma med erfarenhet som kan hjälpa yngre spelare. Jag tycker att vi har en trupp som är hungrig, man ser att folk vill spela den här matchen, det är väldigt bra fart på träningarna, säger mittbacken och fortsätter:

- Det gäller att gå ut med en glädje, det är speciellt att spela i Europa och något man verkligen ska värna om.

TT

Fakta: Svensklagen i Europa League-kvalet

Andra kvalomgången: första mötet 26 juli, retur 2 augusti

Leipzig–Häcken

Djurgården–Mariupol

Nordsjælland–AIK

Den tredje kvalomgången spelas den 9 och 16 augusti.

Svensklagens motstånd om man når dit:

Djurgården–Ventspils/Bordeaux

Häcken–Craiova

AIK–Partizan Belgrad/Trakai

Om Malmö FF åker ut mot rumänska Cluj i kvalet till Champions League ställs man i stället mot Sutjeska eller Alasjkert i den tredje rundan i Europa League-kvalet.

Fakta: Pengar Europa League

Första kvalomgången: 240000 euro, motsvarande 2,5 miljoner kronor

Andra kvalomgången: 2,7 miljoner kronor

Tredje kvalomgången: 2,9 miljoner kronor

Play off-omgången (bara pengar vid förlust): 3,1 miljoner kronor

Vidare till gruppspel: 30,3 miljoner kronor

Seger i gruppspelsmatch: 5,9 miljoner kronor

Oavgjort i gruppspelsmatch: 2,0 miljoner kronor

Gruppseger: 10,3 miljoner kronor

Grupptvåa: 5,2 miljoner kronor

Avancemang till sextondelsfinal: 5,2 miljoner kronor

Avancemang till 1/8-delsfinal: 11,4 miljoner kronor

Avancemang till kvartsfinal: 15,5 miljoner kronor

Avancemang till semifinal: 24,9 miljoner kronor

Avancemang till final: 46,6 miljoner kronor

Slutseger: 41,4 miljoner kronor

Till de fasta beloppen tillkommer pengar från den så kallade marknadspoolen, som i huvudsak är tv-intäkter, till lagen som når gruppspelet.

Källa: Uefa.com

ANNONS