Johan Olsson blir tränare: "Älskar sporten"

Skidlandslaget har presenterat sin nya tränare. Dubbla världsmästaren Johan Olsson, 38, gör en oväntad återkomst som tränare.

ANNONS
|

Förbundskaptenen Rikard Grip bjöd på en hel del nya namn på ledarsidan när skidlandslaget höll presskonferens i Bromma. Damlandslaget fick förstärkning av Annika Zell och Stefan Thomson. På herrsidan blev det Fredrik Uusitalo, med sprintfokus, och Mattias Nilsson, med distansfokus, som klev in. Och den stora överraskningen: tidigare världsmästaren och OS-guldmedaljören Johan Olsson, som slutade för lite mer än ett år sedan, blir tränare.

När han fick frågan om att hjälpa till på herrsidan tvekade han inte.

- Min roll är först och främst att vara en resurs på hemmaplan, att vara mycket delaktig i jobbet mellan lägren, upprätthålla kvalitet och slipa på detaljer. Det är en otroligt rolig uppgift att jobba med åkare som Daniel Rickardsson, som är två år yngre än mig, och unga åkare som Viktor Thorn (21 år), säger han till TT.

ANNONS

Fokus på hemmamiljön

Landslagschefen Rikard Grip tror att Johan Olsson kan hjälpa med "hungern" i laget.

- Vi känner att vi verkligen har lyckats få till bra spännande organisation med stor kompetens, som kommer att lyfta varandra och förhoppningsvis ge bra genomslag hos åkarna. Johan kommer att titta på hungern och drivet att vilja träna och göra jobbet. Johan har varit extremt skicklig på att göra det i sin egen satsning, säger Grip.

- Johan kommer att vara med och ha ett stort fokus på individerna i deras hemmamiljö.

De två nykomlingarna i sammanhanget, de nya herrtränarna Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson, ser fram emot att arbeta med sin nya kollega.

"Intressant mix"

- Vi har en intressant mix på tränarsidan. Johan är ett tungt namn att väga in. Vi är även ganska olika som personer, säger Uusitalo.

ANNONS

- Det är väldigt inspirerande att få ta del av den erfarenhet som han har. Kanonkul, säger Nilsson.

Fredrik Uusitalo kommer senast från två år på förbundet där han jobbat med utvecklingslaget och träningsgrupp två. Mattias Nilsson har jobbat med träningsgrupp tre tidigare.

- Det kommer krävas fortsatt bra jobb i vardagen. Tittar vi på laget så är det en väldigt intressant blandning. Vi har åkare där som redan i dag är bra nog för att leverera en pallplats internationellt och många yngre som är på väg upp och knackar på dörren. Hittar vi en balans där vi lär av varandra tror jag att vi kommer vara konkurrenskraftiga internationellt, säger Nilsson.

TT

Fakta: Skidlandslaget 2018/2019

Åkare

Damer: Ebba Andersson, Sollefteå, Anna Dyvik, IFK Mora, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Hanna Falk, Ulricehamn, Charlotte Kalla, Piteå, Stina Nilsson, IFK Mora, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Daniel Rickardsson, Hudiksvall, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, Viktor Thorn, Ulricehamn, Karl-Johan Westberg.

Utmanarlandslag

Damer: Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Lovisa Modig, Sävast Ski Team, Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge, Maria Nordström, Ulricehamn, Evelina Settlin, Hudiksvall, Linn Sömskar, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå.

Herrar: Karl-Johan Dyvik, IFK Mora, Petter Engdahl, Östersunds SK, Gustav Eriksson, IFK Mora, Johan Häggström, Piteå, Emil Johansson, IK Jarl, Anton Persson, SK Bore, Björn Sandström, Piteå.

Ledare

Landslagschef: Rikard Grip.

Damtränare: Magnus Ingesson (ansvarig), Annika Zell, Stefan Thomson.

Herrtränare: Mattias Nilsson (ansvarig), Fredrik Uusitalo, Johan Olsson.

Fakta: Johan Olsson

Född: 19 mars 1980 i Skultuna.

Bor: Sundsvall.

OS-medaljer:

2006, Turin: Brons stafett.

2010, Vancouver: Guld stafett, brons skiathlon, brons 50 km (k).

2014, Sotji: Guld stafett, silver 15 km (k).

VM-medaljer:

2011, Oslo: Silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Guld 50 km (k), silver 15 km (f), silver stafett.

2015, Falun: Guld 15 km (f), silver stafett, brons 50 km (k).

2017, Lahtis: Brons stafett.

Personliga utmärkelser i urval:

Har fått Bragdguldet två gånger, 2010 för OS-guldet i stafett (delat med Daniel Richardsson, Anders Södergren och Marcus Hellner) och 2013 för VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme.

Årets manlige idrottare 2015.

Aktuell: Avslutade den aktiva karriären för ett år sedan, men är nu tillbaka i landslaget som tränare.

ANNONS