Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Johaug är tillbaka som vinnare i världscupen efter nästan tusen dagar.

Johaug krossade alla: "Har varit en dröm"

Hon fick rysningar av att glida fram till starten. Sedan gav hon motståndarna kalla kårar. Therese Johaug krossade alla i comebacken.

Det var en glimrande uppvisning över tio kilometer i klassisk stil från Therese Johaug. I hennes första världscuplopp sedan den 12 mars 2016 var hon totalt överlägsen, och till slut 22,5 sekunder före tvåan Charlotte Kalla och 32,8 sekunder före trean Ebba Andersson.

Efteråt var Johaug strålande glad, men det syntes samtidigt att en tung mental börda hade lättat från hennes axlar.

- Ja. Jag har sett fram emot både den här tävlingen och den i Beitostølen (Norgepremiären förra helgen) så länge, men den senaste veckan har jag nästan bara velat att det ska vara över, säger Therese Johaug.

- Det är nog länge sedan jag var så här nervös. Jag har inte gjort något annat än drömt om det här loppet, så det var skönt att få det avklarat. I drömmarna går ju allting alltid åt helvete.

Avstängd 18 månader

Det var hennes comeback efter en 18 månader lång dopningsavstängning, som fick henne att missa både VM 2017 och OS i vintras, men det kändes knappt som att norskan hade varit borta. Lika överlägsen som hon var när hon senast tävlade, var hon också nu.

- Det är inte skrämmande, men det är en rejäl bit. Det är imponerande, vilken nivå hon visar, säger Charlotte Kalla.

- 22 sekunder är en bit, så är det. Men jag hoppas att vi ska kunna knapra in på henne, att det inte ska vara så långt i alla världscuplopp.

Snäll publik

Johaug satte full fart från början och slog knock på konkurrenterna redan från start. Efter 5,5 kilometer var försprånget till Charlotte Kalla 15,2 sekunder och det var tydligt att ingen kunde stoppa Johaug denna dag.

- Jag är så glad att vara tillbaka. De senaste två åren har jag haft en dröm att jag ska vinna mitt första lopp när jag är tillbaka i världscupen. I dag nådde jag dit och jag kan inte tro det, det är så otroligt stort för mig. Det har varit två riktigt tuffa år, säger Therese Johaug.

Therese Johaug hade befarat att publiken skulle vända sig emot henne eftersom hon precis kommit tillbaka, men den oron kom på skam.

- Jag fick nästan rysningar när jag gick ut till starten, med publiken som jublade och stämningen runtomkring. Det värmde i hjärtat när man var inställd på att det kunde ha kommit burop. Men jag upplevde inte en enda negativ sak.

Kalla nöjd

Charlotte Kalla var trots allt nöjd med sin andraplats.

- Det är härligt att vara igång, verkligen. Jag är nöjd, säger Kalla.

Hon gläder sig dessutom till att få dela prispallen med Ebba Andersson, som tog sin första topp tre-placering i världscupen.

- Jättehärligt, så himla glad för Ebbas skull, att få kliva upp på pallen. Det var jättehärligt att ha den här premiären.

Ebba Andersson var av förklarliga skäl också väldigt nöjd.

- Jag fick indikationer om att jag åkte bra, men det var inte förrän jag hade gått i mål när jag mötte vår pressansvarig som jag förstod att det skulle bli en pallplats. Jag är jätteglad, säger Ebba Andersson.

Stina Nilsson kom på elfte plats, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin slutade 16:e respektive 17:e och Hanna Falk slutade 24:a.