Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Johaug fick en kanonstart på comebacksäsongen, när hon vann 10 kilometer klassiskt i norska Beitostølen i överlägsen stil.

Johaug krossade motståndet: "I'm back"

Therese Johaug är tillbaka, och konkurrenterna är förvarnade. Johaug var förkrossande överlägsen när hon vann 10 kilometer klassiskt i Norgepremiären i Beitostølen.

Förutom tvåan Ingvild Flugstad Østberg, 23,9 sekunder efter i mål, var det ingen som var i närheten av Johaug i fredagens lopp. Trean Kari Øyre Slind var till exempel 59,8 sekunder efter i mål.

Johaugs uppvisning var än mer övertygande med tanke på att det var 30-åringens första riktiga tävlingslopp på 958 dagar. "I'm back!" ropade hon efter att ha gått i mål efter en urstark första tävlingsmil på snö för säsongen.

"Otroligt skönt"

- Det var väldigt speciellt att starta i dag. Det är så otroligt skönt att vara tillbaka i hela den här längskidsfamiljen, att få träffa alla igen. Och inte minst att komma in på stadion, att få höra sitt startnummer ropas ut, att höra startskottet, att höra vrålen där ute på banan, att få mellantiderna och att tävla igen, säger Therese Johaug till NRK.

I oktober för två år sedan åkte Johaug fast i ett dopningstest, då hon testade positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon hävdade att hon hade fått i sig ämnet via en läppsalva, men stängdes ändå av i 13 månader av Norges skidförbund. Avstängningen förlängdes till 18 månader efter att Internationella skidförbundet tog ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Får bära favoritskapet

Ebba Andersson, som samtidigt vann den svenska längdpremiären före Charlotte Kalla, är inte förvånad över Johaugs rivstart.

- Det är förväntat att Therese åker så bra som hon gör, men det är inte det jag vill tänka på i dag. I dag vill jag njuta av den här segern. Jag har känt mig stark hela försäsongen, säger Ebba Andersson till TT.

Therese Johaug lär nu, trots det långa tävlingsuppehållet, få bära ett stort favoritskap inför nästa helgs världscuppremiär i finländska Ruka. Det är dock svårt att säga hur mottagandet blir efter dopningsavstängningen, säger hon.

- Jag tror att jag får förbereda mig på allt möjligt, det kan nog både bli positivt och negativt. Men jag får bara fokusera på att göra det jag ska i skidloppen, säger Therese Johaug.