Therese Johaug och Charlotte Kalla. Arkivbild.
Therese Johaug och Charlotte Kalla. Arkivbild.

Johaug om Kallas svaga form: "Hade rest hem"

Charlotte Kalla visar fortsatt ingen form – och förlorade en spurtduell i damstafetten på SM. I Norge är dominanten Therese Johaug förvånad över att Kalla fortsätter tävla.

ANNONS
|

IFK Umeås längddamer tog sitt andra raka SM-guld i stafetten över 3x5 kilometer. Jonna Sundling gick ut på slutsträckan sida vid sida med Piteå Elits Charlotte Kalla, normalt sett en av världens bästa distansåkare.

Men Kalla lyckades inte skaka av sig sprintspecialisten, trots ett par tunga stigningar, och förlorade sedan spurten om SM-guldet.

Det innebar ännu ett lopp som inte gav det formbesked hon önskar inför VM om tre veckor.

Kalla besviken

- Med det som kroppen har att erbjuda i dag så gjorde jag det jag kunde, men nej, det känns inte som att formen går uppåt, säger Charlotte Kalla till Sundsvalls Tidning.

ANNONS

I grannlandet utklassade samtidigt dominanten Therese Johaug allt motstånd på 10 kilometer klassiskt i norska mästerskapen. Efteråt gav hon sin syn på att en av huvudkonkurrenterna i VM visar en svag form.

- Jag ska inte slå Charlotte med 1.20 på 10 kilometer, hon är mycket bättre än så, säger Johaug till NRK och syftar på helgens världscuplopp i Ulricehamn.

30-åringen är överraskad över att Kalla följer upp helgen i Ulricehamn med flera tävlingar under SM i Sundsvall.

- Charlotte har verkligen inte fått ut det hon kan och det är svårt att säga om hon behöver skidlopp för att komma i form. Jag kanske inte hade gjort fler lopp, men det är jag. Jag tror att jag bara hade åkt hem, tränat lugnt och återhämtat mig.

Kalla osäker

Förutom sprint återstår ett distanslopp, 15 kilometer masstart, för damerna på SM. Kalla säger själv att det är osäkert om hon kommer att åka.

ANNONS

- Nja, jag får se dag för dag vad som händer.

Herrguldet hamnade precis som i fjol hos Åsarna IK. Landslagsåkaren Jens Burman gick ut på slutsträckan nio sekunder bakom IFK Umeås Erik Silfver men var snabbt ikapp honom och IFK Moras Gustaf Berglund. Burman satte in det avgörande rycket direkt och de andra kunde inte svara. I mål var Åsarna 31 sekunder före IFK Umeå och 34 sekunder före SK Bore.

TT

ANNONS