Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges Therese Johaug gav inte konkurrenterna någon chans.

Johaugs kross – Karlsson femma trots fall

Charlotte Kallas medaljsvit i skiathlon är bruten. Men en ny svensk stjärna tändes på världsscenen. OS-guldmedaljören var chanslös och slutade på sjätte plats när Therese Johaug krossade allt motstånd och tog VM-guld i sin mästerskapscomeback i Seefeld. VM-debutanten Frida Karlsson blev i stället bästa svenska på femte plats – trots ett fall.

Charlotte Kalla har inte alls hittat formen under vintern och inte vunnit ett internationellt lopp sedan OS-guldet i skiathlon 15 kilometer förra året.

När det var dags för samma distans vid VM i Seefeld hade hon inget med medaljstriden att göra. I stället var det VM-debutanten Frida Karlsson som blev bästa svenska på en femte plats.

19-åringen var den stora blågula behållningen och var i mål 1.07 bakom segrande Therese Johaug.

Detta trots att hon föll på vägen in i stadion strax före skidbytet efter halva loppet.

Norskan Johaug var överlägsen i sitt första mästerskapslopp sedan VM-tremilen i Falun 2015 och vann med en knapp minut före landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg.

Johaug ryckte redan tidigt i loppet och noterade den största segermarginalen hittills ett mästerskapsskiathlon.

- En dröm som går i uppfyllelse. Jag hade fantastiska skidor. Jag ser fram emot 10 kilometer (på tisdag). Mästerskapet har bara börjat, säger Therese Johaug i segerintervjun efter loppet.

30-åringen kunde jublandes och med tårar i ögonen korsa mållinjen i överlägsen stil, 57,6 sekunder före tvåan Østberg. Natalia Neprajeva, Ryssland, tog brons.

Charlotte Kalla, som fick se sin svit på fyra raka mästerskap med skiathlonmedalj få ett slut, slutade på sjätte plats, 1.13 bakom Johaug.