Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla tog tidigare under SM-veckan hem segern på 15 km fritt. I dag vann hon även 10 km fritt.

Kalla överlägsen – tog 27:e SM-guldet

Frågan var bara vem som skulle ta silvret. Från första stavtaget till det sista var det Charlotte Kalla som dominerade SM-loppet över tio kilometer i fri stil under tävlingarna i Skellefteå.

Till slut vann Sveriges största skidstjärna med 24 sekunder före 20-åriga Ebba Andersson, Sollefteå. Bronset gick till IFK Umeås Jonna Sundling som var slagen med ytterligare 41 sekunder.

- Jag öppnade offensivt och försökte fortsätta att hålla i oavsett om det var uppför eller platt, säger Kalla, som tidigt skaffade sig en stor marginal till sina konkurrenter.

Efter det första av tre varv i Vitbergsterrängen ledde Piteå-åkaren redan med 13 sekunder före Ebba Andersson.

27 SM-guld

Det var Kallas 27:e SM-guld, det nionde på favoritdistansen tio kilometer. Ett snöfall natten före tävlingen gjorde spåren tungåkta.

- Det var lite långsamt med nysnön och jag fick kriga hela tiden. Jag försökte påminna mig om att hålla överkroppen upprest, säger Kalla.

Direkt efter loppet började uppladdningen inför måndagens avslutande kraftprov. Då ska Charlotte Kallas slitna kropp klara av en tremil.

- Nu ska jag bara ligga med benen i högläge inför morgondagen. En vilodag gör mycket.

Efter en lite försiktig inledning av loppet kunde Ebba Andersson på slutet nästan hålla jämna steg med Charlotte Kalla.

- Jag förstod att hon skulle gå ut hårt och försökte bara att fokusera på min egen åkning. Jag var inte helt nöjd med mitt första lopp här och försökte verkligen få till åkningen i dag. Därför var det kul att få ett bra svar från kroppen, säger Ebba Andersson, som också direkt ställde om siktet mot måndagens tremil.

- Den ska bli väldigt rolig. Jag har inte kört någon klassisk tremil med individuell start förut.

I den tävlingen kommer även Jonna Sundling att finnas med, IFK Umeås 23-åring som efter ett par jobbiga säsonger nu prickat in formen perfekt.

- Den kom lite sent, men jag är jättenöjd med SM så här långt. Det är nästan så att man skulle vilja att säsongen fortsatte lite till, säger Sundling, som tagit medalj på samtliga distanser under SM.

Milloppet öppnade hon stenhårt men orkade inte riktigt att hålla uppe farten på slutvarven.

- Jag var riktigt trött på slutet. Jag försökte hålla ihop det och tycker ändå att jag gjorde ett stabilt lopp, säger Jonna Sundling.