Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla jublar efter sitt tremilsguld i SM.

Kalla avslutade säsongen med nytt guld

Den avslutande tremilen på SM i Skellefteå gav ett nytt guld till Charlotte Kalla. Unga Ebba Andersson rivstartade loppet men fick till slut ge sig med 44 sekunder mot skiddrottningen, som avslutade sin lysande säsong med att ta sitt nionde SM-tecken på tremilen.

- Säsongen har varit fantastisk. Det känns superhäftigt att ha gjort en sådan resa i världscupen och framför allt OS, sade Charlotte Kalla, som två år i rad har ställt sig utanför landslaget under förberedelserna inför säsongen.

I stället har hon valt att dra upp riktlinjerna tillsammans med sin personlige tränare Magnus Ingesson.

Hur det blir i fortsättningen är oklart.

- Jag vill inte prata om det. Har ingen aning förrän jag har utvärderat den här säsongen, men jag kan säga att jag har trivts både under träningssäsongen och under tävlingssäsongen, sade hon.

Prispallen på den klassiska tremilen med individuell start blev identisk med den på milloppet två dagar tidigare. IFK Umeås Jonna Sundling tog bronset, slagen med 2.15 av Kalla, och lämnade därmed SM med medaljer från samtliga lopp.

Fyra i tävlingen blev Stina Nilsson, som var slagen med hela 3.41 av segrarinnan.

Andersson föll

Ebba Andersson öppnade bäst av alla och ledde efter fyra kilometers åkning i Vitbergsterrängen med nio sekunder före Charlotte Kalla.

- Jag ville öppna hårt men ändå ha kontroll, sade Sollefteå-åkaren, som gav Kalla en liten chock med sin snabba start.

- Ja. När jag fick höra Ebbas tid tänkte jag att nu får jag skärpa till mig. Så här bekvämt får jag inte ha det, sade Piteå-åkaren, som in till den första varvningen efter en mil hade återställt ordningen och ledde med nio sekunder.

Men det berodde mest på att Ebba Andersson fallit.

- Jag ramlade i en utförskörning uppe på toppen på det första varvet. Jag skulle hoppa in i spåret när skidan plötsligt skar och jag tappade all fart. Men det är sånt som händer, det gäller att stå på benen, sade 20-åringen, som efter sin offensiva öppning tappade stadigt mot sin meriterade landslagskompis.

28:e guldet

Charlotte Kalla strålade ikapp med solen efter loppet. Att avsluta säsongen med ett lopp i perfekt vinterföre och fasta spår var precis så härligt det kunde bli.

- Det var en otroligt fin skiddag och dessutom blev det ett guld som jag är glad över. Många kanske tror att det bara är att ställa skidorna i spåret för mig så blir det medalj, men så enkelt är det inte, sade Kalla efter sitt 28:e individuella SM-guld.

Trean Jonna Sundling har haft en lysande SM-vecka och har tagit flest medaljer av samtliga åkare med ett guld, ett silver och tre brons.

- Det känns jättebra. Det är lite svårt att veta hur kroppen ska reagera efter så många lopp. Visst var jag lite trött i kroppen och huvudet men det gick ändå bra, sade Sundling.