Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Charlotte Kallas avstår Tour de ski och sprinthelger för att satsa på skid-VM i Österrike. Arkivbild.

Kalla avstår Tour de Ski och sprinthelger

Säsongens huvudmål är VM i österrikiska Seefeld. Därför väljer Charlotte Kalla att avstå Tour de Ski och rena sprinthelger.

Den svenska skidstjärnan har inte spikat sitt tävlingsschema än, men ett par markeringar i kalendern har hon redan gjort.

Charlotte Kalla har dragit ett streck över Tour de Ski, som avgörs den 29 december–6 januari, och sprinthelgen i Tyskland den 12–13 januari.

Sedan har 31-åringen ringat in VM i Österrike, den 19 februari–3 mars.

- Jag satsar inte på sprinten eller på Dresden, som går helgen efter touren. Under den perioden vill jag hellre prioritera träning, precis som under Tour de Ski, säger hon.

- Ett mer exakt tävlingsschema har jag inte spikat än.

Säsongsstart i Bruksvallarna

Klart är dock att Kalla kommer inleda säsongen i Bruksvallarna, sedan väntar en lugnare helg inför världscuppremiären i Ruka, Finland. Därifrån tar hon sedan sats mot säsongens stora mål: VM-tävlingarna i Seefeld.

- Det är många spännande orter på väg till Seefeld, som är säsongens huvudmål i februari, säger Kalla och berättar vilka lopp som kommer att prioriteras under skid-VM.

- Distansloppet och den traditionella stafetten, de ligger väldigt bra i programmet.

I VM finns det även ett lopp som betyder lite extra för Charlotte Kalla.

Tremilen.

I Sydkorea-OS gjorde hon sitt yttersta för att haka på den för dagen överlägsna Marit Bjørgen, Norge, men tappade och slutade femma.

- Det känns lite frustrerande, för det känns som att man inte kan få ut det man är god för. Jag kan inte åka när jag inte har fäste och då blir det som att jag inte kan få ut min kapacitet heller. De andra var starka, men det känns inte som att jag fick göra mig själv rättvisa, sade hon i Pyeongchang.

"En inspiration"

I efterhand blev det ändå en insats som har gett känslan om att hon kan vara med och kandidera om segern, och det är planen i Seefeld.

- Det är verkligen en inspiration, speciellt med tanke på OS, där jag kände att jag kunde hålla fokus och formen hela mästerskapet men inte riktigt fick ut det hela vägen. På ett sätt känner jag mig trygg i att jag kan hålla en bra form över en mästerskapsperiod, säger hon.

- Jag ska göra mitt bästa för att vara med och fajtas så länge som möjligt.

Charlotte Kalla, som just nu befinner sig på läger i ett sommarvarmt Toblach i Italien, har aldrig vunnit en tremil i VM-, OS- eller världscupsammanhang.