Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Ebba Andersson gratulerar vinnaren Therese Johaug efter 10 kilometer fristil i världscuptävlingarna i Ulricehamn.

Kalla chanslös mot Johaug – Andersson trea

En fortsätter att rada upp pallplatser. En vet inte varför det inte stämmer. Men gemensamt för Ebba Andersson och Charlotte Kalla – båda är chanslösa mot Therese Johaug.

Kalla var inte på något strålande prathumör när hon passerade mixade zonen efter 10 kilometer fristil i världscupen i Ulricehamn. Det var uppenbart att 13:e-platsen på en av favoritdistanserna, hela 1.19,7 efter segraren Therese Johaug, var en rejäl missräkning.

- Det är jättelångt, säger Kalla om avståndet till Johaug.

- Det känns segt. Jag saknar återhämtning, det blir liksom inget flyt i åkningen.

På frågan om hon vet vad problemet är, är svaret lika kort som oroande sett ur svensk synvinkel.

- Nej.

Sjätte pallplatsen

Bättre gick det då för landslagskollegan Ebba Andersson som inför tiotusentals högljudda åskådare på nytt bekräftade att hon kommer att vara en av de stora svenska medaljkandidaterna när det drar ihop sig till VM i Seefeld nästa månad.

Andersson blev trea, 24,9 sekunder bakom Johaug och bara 2,1 sekunder från Astrid Uhrenholdt Jacobsen på andra plats. 21-åringen från Sollefteå har trots sex pallplatser i världscupen den här säsongen svårt att se sig som det stora svenskhoppet.

- Jag har fortsatt svårt att förstå att jag har lyckats prestera så bra och stå på pallen helg efter helg. Jag är fortsatt ödmjuk inför fortsättningen och är väl medveten om att det kommer att vara många andra tjejer som vill knipa de där medaljerna, säger Ebba Andersson.

För Johaug, som på nytt vann klart, var det säsongens åttonde seger i världscupen. Hennes comeback från dopningsavstängningen har motsvarat, eller snarare överträffat, alla förväntningar.

- Det är nästan som att jag inte tror på det själv. Jag är väldigt, väldigt nöjd med alla lopp jag har gjort i år. Jag är stolt över mig själv, för det var inte givet att jag skulle göra det gång efter annan, säger Therese Johaug.

Inte maxfart

Ett tråkigt besked för alla hennes konkurrenter: Therese Johaug hävdar att hon inte ens behöver gå för fullt alla gånger.

- Jag känner ju att om jag åker i en viss fart och hör jag att jag inte leder med så mycket, så kan jag skärpa till mig lite. Det är skönt att känna att man kan ta fram lite extra om man plötsligt känner att det är jämnt.

Johaug var också förvånad över att Charlotte Kalla var så långt som 1.20 efter.

- Det är klart att det är mycket och det är inte där Kalla ska vara på 10 kilometer skejt. Hon är mycket bättre än det hon visade i dag. Jag hade kanske trott att hon skulle åka fortare.