Kalla gör comeback med fokus på fysen

När Charlotte Kalla gör comeback i skidlandslaget vakar fystränaren Stefan Thomson över henne. Eller borde han kallas fysprofessorn?

ANNONS
|

Skidåkarnas landslagsläger i norska Sognefjell utgör inte bara Charlotte Kallas comeback i landslaget efter två år som "egenföretagare". Det innebär också debut i nya rollen för tränaren Stefan Thomson.

Kalla har jobbat med Thomson – som i och med sin nya tjänst har lämnat uppdraget som Skellefteå hockeys fystränare – i fyra år och gläds åt att tillbringa mer tid med honom.

Han har visat henne att skidor är mer än inspiration och känslor. Med hårda fakta, siffror och analyser går det att komma längre.

- Han har många kvaliteter. Nyfikenheten och vetgirigheten, att läsa på och kunna ta till sig rapporter. Han är duktig på att analysera siffror. Det är jättevärdefullt att ha med i utvärderingen av träningen, säger Kalla.

ANNONS

"Vinner inga lopp"

Tillsammans försöker duon tänka utanför ramarna.

- Vilka krav ställs på en skidåkare? Det är viktigt att ha med det tänket, att inte bara jobba med begränsningar utan att se till att man har så många möjligheter som möjligt både styrkemässigt och rörelsemässigt, säger Kalla.

I OS vann Kalla för första gången ett mästerskapslopp i masstart (skiathlon), mycket tack vare en förbättrad förmåga att göra högintensiva ryck.

- Skidorna har haft en snabb utveckling de senaste åren. Alla lopp går egentligen fortare och det behövs mycket mer kraft i åkningen. Man kan inte bara jobba i ett högt och jämnt tempo. Man vinner inga lopp på det sättet längre. Det är där jag känner att jag har en del att tillföra, säger Thomson.

"Får fundera"

Det är inte bara av Thomson som Kalla får nya impulser. När landslagschefen Rikard Grip presenterade sin nya organisation sade han att den återbördade storstjärnan kommer att fungera som en inspirationskälla och ett lok i träningen – men att han också är övertygad om att Kalla kan lära av de övriga åkarna.

ANNONS

30-åringen håller med.

- Vi har alla olika styrkor. Man ska verkligen inte underskatta den input man får från andra. När jag blir utmanad får jag fundera över varför jag gör si eller så. Det finns alltid saker att förbättra. Det är många bitar som det går att skruva på och det är det som är så inspirerande, säger Kalla.

Lärdomarna ska ge nya framgångar och medaljer, varför inte i VM i österrikiska Seefeld nästa år?

- Det är ett snabbt upplopp. Det går utför in i stadion så det finns en del att ta hänsyn till. Det gäller att försöka skapa så mycket effekt som möjligt i riktning framåt, säger Kalla.

Går det att ana inspiration från Thomson?

TT

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 (30 år).

Klubb: Piteå.

OS-meriter: tre guld (10 km fritt 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), sex silver.

VM-meriter: två guld (sprintstafett 2011, 10 km fritt 2015), sex silver, fyra brons.

Fakta: Skidlandslaget 2018–19

Åkare

Damer: Ebba Andersson, Sollefteå, Anna Dyvik, IFK Mora, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Hanna Falk, Ulricehamn, Charlotte Kalla, Piteå, Stina Nilsson, IFK Mora, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Daniel Rickardsson, Hudiksvall, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, Viktor Thorn, Ulricehamn, Karl-Johan Westberg.

Ledare

Landslagschef: Rikard Grip.

Damtränare: Magnus Ingesson (ansvarig), Annika Zell, Stefan Thomson.

Herrtränare: Mattias Nilsson (ansvarig), Fredrik Uusitalo, Johan Olsson.

ANNONS