Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I italienska Seiser Alm gör Charlotte Kalla de sista förberedelserna inför OS i Pyeongchang. Förmiddagspasset med tränaren Magnus Ingesson avslutades med ett leende.

Kalla slipar OS-formen i sitt eget paradis

Långt uppe i de italienska bergen har Charlotte Kalla sin fristad. Uppladdningen i Seiser Alm är ett beprövat, och älskat, koncept för den svenska stjärnan.

Med vitklädda, mäktiga alper som kuliss och kritvita, glittrande vidder som underlag förstår man ganska snabbt varför Charlotte Kalla har valt just Seiser Alm, långt uppe i de sydtyrolska alperna, som sin genrepsscen inför stundande OS, i stället för de svenska lagkamraternas uppladdning i Japan och Sapporo.

- Det är mer snö här än vad det har varit på många år, så alla slingor är uppkörda och man kan åka ner i dalen. Det är hur grymt som helst, säger Charlotte Kalla, som under sin fjärde dag i Italien just genomfört sitt första intervallpass sedan hon kom hit.

"Skulle kunna åka i timtal"

Hon hade gärna varit ute längre än de drygt två timmarna som hon tillbringade i spåren.

- Det finns så mycket att åka på här så man skulle kunna åka i timtal, men riktigt det fokuset har jag inte nu. Man får ibland slita sig in från träningspassen.

"För kort", men likväl gav förmiddagspasset ett bra svar.

- Det är alltid skönt när man genomfört det. Då är man alltid extra nöjd med sig själv. Fjärde dagen på höjd kan vara lite småtung.

TT: Hur är OS-formen?

- Jag vet faktiskt inte riktigt. Det kändes bra i dag. Sedan är det ju fortfarande en bit kvar. Så den absoluta formtoppen ska inte infinna sig än, säger den svenska stjärnan.

"Tid att njuta"

För den svenska skidstjärnan är Seiser Alm inte en höghöjdsplatå i mängden, inte bara av det faktum att den är Europas högst belägna med sina drygt 1 800 meter över havet.

Det var i Dolomiterna som en viss nybliven senior från Tärendö laddade upp för VM 2007 i japanska Sapporo. Och det är hit som hon gång på gång har återvänt när de sista små detaljerna ska finslipas, och när tiden ska ställas om med tidigare morgnar inför en stundande kamp om medaljer på ett mästerskap.

- Det är en speciell känsla att få komma hit, då jag har många fina minnen från Seiser Alm. Det är just det här med att det är den här perioden då jag inte ska träna som mest. Det enda man har här uppe är tid. Tid att njuta och att kunna genomföra de viktiga passen som jag behöver göra, säger Kalla och fortsätter:

- Sen är Italien en underbar plats. Inte bara tack vare vyerna utan för att jag vet att jag kommer att få äta god mat och må bra. Jag kommer lätt i mästerskapsstämning här.

Konkurrens i spåren

Förutom tid, snö, mat och optimala förhållanden har hon även, tro det eller ej, lite konkurrens – och då syftas inte på den mängd motionärer som rest den krokiga vägen uppför bergen för att få avnjuta de perfekta spåren.

Förra helgens världscupssegrare Krista Pärmäkoski och flera av hennes finländska OS-kollegor är på plats. Likaså har de norska stjärnorna Marit Bjørgen och Ingvild Flugstad Østberg valt att lägga delar av sina förberedelser på platån.

Några större kraftmätningar inför stundande OS-bataljer är dock inte tal om.

- Man hoppas ju stöta på dem så att man kan göra några lugna pass tillsammans. Men det är faktiskt så mycket skidspår och så många kilometer att åka på så det är inte säkert att man träffar varandra på flera dagar, säger Kalla.

I Pyeongchang kommer de dock säkerligen att stöta på varandra. Tills dess trivs Charlotte Kalla alldeles utmärkt. I sitt eget speciella alpparadis.