Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Charlotte Kalla har tränat utanför landslaget de senaste säsongerna, tillsammans med personliga tränaren Magnus Ingesson. Arkivbild.

Kalla tillbaka i landslaget: En stor glädje

Charlotte Kalla är tillbaka i skidlandslaget. Det blev klart i och med att hennes personliga tränare Magnus Ingesson tar över ansvaret för damåkarna i den nya organisationen.

Charlotte Kalla var på fjället men kom till en plats där hon hade täckning på mobiltelefonen.

Då ringde hon sin personliga tränare Magnus Ingesson och fick beskedet som kommer att förändra hennes fortsatta skidkarriär.

- Det var ungefär tio minuter som jag hade täckning. Då fick jag tag på Magnus och möttes av glädjebeskedet att han hade tackat ja till rollen som damtränare, säger den niofaldiga olympiska medaljören.

Det var förstås inte helt överraskande. Kalla och Ingesson hade ingående diskuterat erbjudandet som han fick för några veckor sedan.

"Energi och nyfikenhet"

Beslutet innebär att den 30-åriga stjärnan återvänder till landslagets träningstrupp efter två år som "frilansare".

- Jag har en stark tro på att ha en närvarande tränare och med Magnus i landslaget känner jag en stor glädje i att få tillhöra truppen inte bara under tävlingssäsongen, säger Kalla.

Kalla ser enbart positivt på det nya upplägget och tror att det kan göra henne till en ännu bättre skidåkare.

- Definitivt. Annars hade jag inte tagit det här beslutet. Den största fördelen är att Magnus kommer att vara en del av verksamheten under tävlingssäsongen. Jag kommer att känna en ännu större trygghet. Sen ser jag verkligen fram emot att vara en del av damgänget. Jag har jättemycket att lära av de andra brudarna. Det finns så mycket energi och nyfikenhet i gruppen och det kommer verkligen att smitta av sig på mig. Jag märker ju under tävlingssäsongen hur bra jag trivs, säger hon.

Delar gärna med sig

Kalla är noga med att påpeka att Ingesson inte kommer att vara hennes personliga tränare i sin nya roll. Hon är ändå inte orolig över att tvingas dela med sig för mycket av honom.

- Nej, verkligen inte. Jag kommer att få den stöttning av Magnus som jag behöver. Sen hade han aldrig tackat ja om han inte hade känt att han ge samma sak till andra individer. Det känns jättekul att fler tjejer kan få ta del av Magnus kvaliteter och egenskaper, säger hon.

TT: Vad är de som gör honom så bra?

- Han är jätteduktig på att plocka fram det bästa ur individen och på att se helheten. Att vara tränare är så mycket mer än att göra en träningsplan. Han är bra på att hjälpa till att hitta svaren som man oftast har inom sig själv.

"Ett bra lok"

Ingesson tänkte noga innan han kom fram till att han tackade ja.

- Det jag har funderat på lite grann är Charlottes roll, hur hon tänker och om hon kan få det optimalt i ett landslag. Men lika mycket på om jag kan ge de andra vad de behöver. Har jag drivet? I början var det "fifty-fifty". Men jag landade i att jag brinner för det här, säger han.

För Rikard Grip, som byter titel från förbundskapten till landslagschef men enligt egen utsago fortsätter att jobba på i princip samma sätt som tidigare, är Kallas återkomst välkommen.

- Det betyder oerhört mycket. Det är en otroligt bra ledare, ett bra lok i träningen. Hon slog igenom tidigt och kommer att vara väldigt viktig för de yngre åkarna. Sen tror jag också att Charlotte kommer att få ett stort utbyte av att vara med i laget, både för det sociala men även träningsmässigt. Det handlar om att få den lilla extra sparringen, säger han.