Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström vann dubbelt i Swim Open – trots en kallsup på 200 meter fritt.

Kallsup stoppade inte Sjöström

Ytterligare ett världsårsbästa – och en överlägsen seger trots en kallsup. Sarah Sjöström dominerade och tog en dubbelseger första dagen av Swim Open på hemmaplan i Stockholm.

Hemmapubliken i Eriksdalsbadet fick se Sjöström notera världsårsbästa – hennes femte på tolv dagar – på 50 meter fjäril (25,34) och dessutom vinna 200 meter fritt (1.55,39) helt överlägset.

Trots en kallsup vid första vändningen.

- Mitt enda fokus efter första vändningen var att hitta ett sätt att få luft på och slappna av, sade Sjöström, som var 1,79 sekunder före ungerska stjärnan Katinka Hosszu, och fortsatte:

- Det är en bra tid ändå, men jag tror jag hade gjort en bra bit under 1.55, kanske till och med ned mot personliga rekord om jag inte hade fått kallsupen.

Träningsdistans

Sjöström har 1.54,08 som personligt rekord, satt i silverloppet i OS i Rio de Janeiro. Sedan dess har hon tagit bort 200 meter fritt ur sitt mästerskapsprogram och tänker inte heller simma det på VM i sommar.

Distansen, den kanske tuffaste inom simningen, använder hon i stället som mental träning.

- Jag känner att när jag har med den så blir det lite tuffare mentalt. När jag vet att jag kan simma 200 meter bra så går de andra distanserna av sig själv, sade Sjöström.

Hon putsade sitt eget världsårsbästa på 50 meter fjäril med 38 hundradelar trots att hon fortfarande var sliten efter frisimsloppet.

- Det var helt okej. Jag har inte simmat 50 fjäril så många gånger den här säsongen, och det är en distans jag måste simma mycket för att få till tajmingen, sade Sjöström som har tre distanser till i Stockholm – 100 meter fjäril (lördag), 50 meter fritt (söndag) och 100 meter fritt (måndag).

Stolpe ut för Coleman

Michelle Coleman missade VM-kvalgränsen på 200 meter fritt med ynka två hundradelar när hon blev femma på 1.58,68. Coleman, OS-finalist i Rio, kan ändå få starta på distansen tack vare att hon har varit under VM-kvalgränsen på halva distansen i Bergen förra helgen.

Coleman drogs med en axelskada i fjol som förstörde simåret och gjorde att hon missade EM i Glasgow.

- Jag har inte den träningen som behövs för att göra ett bra lopp. Jag blir för trött på sista längden. Jag lämnade allt i poolen i kväll, så jag kan inte göra mer, sade hon.

Erik Persson har sitt på det torra på 200 meter bröstsim. Han kvalade in till VM redan i försöken på 200 meter bröstsim och slog till med karriärens näst snabbaste tid, 2.08,75, när hann vann finalen.

- Det kändes bra i morse redan, jag var förvånad att det gick så snabbt. Det är en bra känsla, sade han om VM-platsen.

USA-baserade Louise Hansson kvalade in till VM på 50 meter fjäril vid kanadensiska mästerskapen förra helgen.