Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manchester Citys tränare Pep Guardiola i samband med veckans Champions League-förlust mot Liverpool.

Kan City resa sig efter tunga veckan?

Efter tre raka förluster för första gången på två år och uttåg ur Champions League ställer sig fotbolls-England nu frågan: Kan även Manchester Citys till synes säkra ligatitel gå upp i rök?

Jo, nog har han haft bättre veckor i sin fotbollskarriär, Pep Guardiola – den saken står helt klar. Först 0–3-smällen borta mot Liverpool i den första Champions League-kvartsfinalen förra veckan. Därefter 2–3 i ligaderbyt hemma mot Manchester-rivalen United i lördags – trots 2–0-ledning. Och så 1–2 i kvartsfinalreturen hemma mot Liverpool i tisdags.

Den till synes så ostoppbara Manchester City-maskinen slog tidigare under säsongen engelskt rekord med 18 raka segrar i ligaspelet, hade 28 raka matcher utan förlust i alla tävlingar och så sent som i februari hade City bara förlorat två av 41 matcher.

Guardiola fick rätt

Laget ledde Premier League klart, var i Champions League-åttondelsfinal, hade nått final i ligacupen och var i åttondelsfinal i FA-cupen. Chanserna till en historisk kvadrupel var inte helt orealistiska. Eller?

- Det kommer inte att hända. Självklart inte, sade Guardiola till The Guardian redan i december.

Det fick han helt rätt i.

City blev utslaget i FA-cupen av League One-laget Wigan, men vann förvisso ligacupen (3–0 mot Arsenal). Men efter Champions League-uttåget i veckan kan säsongens titelskörd alltså sluta på "bara" två.

Som bäst.

City har toppat Premier League sedan den femte omgången i september och inför mötet med Manchester United senast var försprånget 16 poäng. Seger då och ligatiteln hade säkrats.

"Måste knyta ihop säcken"

Men efter den förlusten är förutsättningarna följande inför lördagens bortamöte med fyran Tottenham:

+ Å ena sidan: seger och ligatiteln är Citys om United därefter förlorar hemma mot jumbon West Bromwich på söndagen.

+ Å andra sidan: förlust och United kan, via seger mot WBA, krympa avståndet till tio poäng med fem omgångar kvar.

- Vi har haft tio fantastiska månader, sade Guardiola till Manchester Evening News tidigare i veckan.

- Ibland är det normalt (att förlora) när man möter topplag. Nu måste vi återhämta oss mentalt för mötet med Tottenham. Vi har sex matcher kvar och måste fokusera på det.

Den hittills största genomklappningen sedan Premier League startade 1992–1993 stod Newcastle United för 1995–1996. Laget ledde från augusti till slutet på mars och som mest med 12 poäng. Men efter ett sedermera klassiskt utbrott av tränaren Kevin Keegan tappade Newcastle allt och Manchester United blev mästare.