Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pierre-Edouard Bellemare. Arkivbild.

Kan Vegas "svenska" laganda ordna ny succé?

Vegas sensationella debutsäsong slutade så när med en Stanley Cup-triumf. Om laget kan gå hela vägen det andra året? I så fall tack vare sammanhållningen.

Det är bara knappt ett år sedan Vegas Golden Knights första gemensamma träning. Därefter slog NHL:s 31:a lag hockeyvärlden med häpnad.

Vegas svarade för den bästa debutsäsongen av ett nystartat lag i den nordamerikanska proffsidrottshistorien och först i Stanley Cup-finalen mot Washington tog det stopp.

Trots den korta förberedelsetiden.

Trots? Tack vare, menar Pierre-Édouard Bellemare snarast.

- Det var ett unikt sätt att träffa varandra, alla var tvungna att bjuda på sig själva och berätta om sina familjer. Man fick veta mer om sina medspelare efter tre veckor än på tre år i tidigare lag. Det var ingen som inte visste namnet på någon annans barn, berättade den 33-årige fransmannen före säsongen.

- Helt plötsligt hade vi den tajtaste gruppen i hela NHL – och det var därför vi gick så långt också.

Likt Skellefteå

2014 lämnade Pierre-Édouard Bellemare Skellefteå, efter två SM-guld på fem år. Frun Hannah är svensk och paret, som i januari blev föräldrar för första gången, har ett hus i Skellefteå där de bor varje sommar. I Vegas, dit han kom efter tre säsonger i Philadelphia, kände han snart igen sig från tiden i Västerbotten.

- Vi utvecklade en kultur i Skellefteå med väldigt högt i tak. Den sämsta spelaren kunde säga till den bästa att skärpa sig. När jag kom till USA kändes det inte som att man fick göra så. Jag var ändå 29, men eftersom jag var rookie skulle jag bara knipa igen. Men jag är inte sådan som person, så det gick inte.

- Det är mer likt Sverige, det lag vi hade i Vegas. Jag kommer ihåg att jag sa till min fru: "Det är första gången jag känner från start att 'vad kul det här är'." Varje dag blev det roligare och roligare, för man började lära känna varje kille mer och mer.

"Ett seriöst motstånd"

Hur Vegas – som har inlett säsongen med en seger och två förluster – ska följa upp det närmast perfekta debutåret? Pierre-Édouard Bellemare är medveten om svårigheten.

- Nu vet alla att Vegas är ett seriöst motstånd, kommer de på 80 procent så får de stryk.

- Det blir viktigt att förstå varför vi gick så långt, och att mycket handlar om att det inte finns någon som tycker att man är större än laget. Man brukar ju alltid säga att man vill bli bättre, men när man har gått till final så är det enda sättet att förbättras att vinna "cupen". Men det är ganska kaxigt att säga.

- Jag vill inte göra något annat än att spela slutspel. När man väl kommer dit så tar man det som kommer därefter.

TT: Vilka vinner Stanley Cup?

- Det är för tidigt att säga. Men jag skulle vilja att vi är där och tävlar.