Sveriges förbundskapten Janne Andersson presenterade på onsdagen truppen till VM-kvalmatcherna mot Bulgarien och Vitryssland.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson presenterade på onsdagen truppen till VM-kvalmatcherna mot Bulgarien och Vitryssland.

Kaptenen varm i kläderna inför avgörandet

ANNONS

Gustav Svensson får sin första chans under Janne Andersson och Samuel Armenteros är, i John Guidettis frånvaro, med igen efter succédebuten borta mot Norge i juni. Marcus Rohdén och Alexander Fransson är också tillbaka, på Oscar Hiljemarks och Sam Larssons bekostnad.

Det var spelarnyheterna när förbundskaptenen för herrlandslaget i fotboll presenterade truppen till VM-kvalmatcherna borta mot Bulgarien den 31 augusti och Vitryssland tre dagar senare.

Efter sista sparken-segern mot Frankrike, 2–1, på Friends arena i juni leder Sverige gruppen – på samma poäng som Frankrike – och har ett bra läge att ta sig till Ryssland nästa sommar.

- Vi har fått ungefär den utdelning som jag tycker vi har varit värda. Vi har med oss självförtroende. Det finns positiva delar, men nu gäller det att nollställa och prestera på nytt. Då är då och nu är nu. Vi har fyra matcher till att spela och det är först efter det som det är intressant var man ligger i tabellen, säger Andersson.

ANNONS

"Har visat lojalitet"

Förbundskaptenen, som går in på sitt andra år på posten, ser ingen anledning till att smekmånaden skulle vara över – att det skulle vara svårare att prestera när motståndaren bättre vet hur Sverige agerar.

Eftersom det är spelarnas hårda arbete snarare än överrumplande snilleblixtar som gett resultat behöver den andra säsongen inte vara den svåraste.

- Spelarna har haft en stor lojalitet gentemot vårt sätt att spela. Det gjorde att vi ganska snabbt hittade en väg framåt, säger Andersson.

Själv tycker förbundskaptenen att han hittade rätt i stort sett direkt, under första samlingen med landslaget.

- Redan efter den kände jag att jag hade hittat ett förhållningssätt. Jag vill inte på något sätt påstå att jag kan jobbet men jag vet ungefär hur jag ska hantera saker och ting. Jag känner mig ganska varm i kläderna.

ANNONS

Starka hemmalag

Bulgarien besegrade Nederländerna med 2–0 i mars och Vitryssland klarade oavgjort mot Frankrike i kvalpremiären förra hösten. Båda länderna är obesegrade på hemmaplan och Sveriges enkla segrar på Friends, 3–0 respektive 4–0, historia.

Andersson ser fram emot utmaningen i Sofia med skräckblandad förtjusning.

- Vi räknar med att ungefär halva elvan är utbytt. De är ett helt annat lag hemma än borta: aggressiva, tuffa, rejäla, hårt jobbande. Det har hänt grejer. Och det är klart, slår man Nederländerna med 2–0 har man kvaliteter och egenskaper som är bra, säger han.

Att det i huvudsak är bortaplan som gäller i höst – Sverige möter Luxemburg på Friends före gruppavslutningen borta mot Nederländerna i oktober – är annars inget som bekymrar Andersson.

- Spelprogrammet är som det är. Jag lägger väldigt lite vikt vid det, säger förbundskaptenen.

TT
Fakta: VM-kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Mikael Lustig, Celtic, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pontus Jansson, Leeds, Emil Krafth, Bologna, Filip Helander, Bologna, Martin Olsson, Swansea.

Mittfältare: Emil Forsberg, Leipzig, Albin Ekdal, Hamburg, Jimmy Durmaz, Toulouse, Jakob Johansson, AEK Aten, Viktor Claesson, Krasnodar, Sebastian Larsson, Hull, Gustav Svensson, Seattle, Marcus Rohdén, Crotone, Alexander Fransson, Basel.

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Christoffer Nyman, Braunschweig, Ola Toivonen, Toulouse, Samuel Armenteros, Heracles.

ANNONS