Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson finns inte med i det svenska laget till Holmenkollen i helgen. Arkivbild.

Karlsson avstår Holmenkollen: "Lugn och ro"

Omställningen efter VM-succén har varit stor för Frida Karlsson. Nu lämnas den 19-åriga skidtalangen utanför världscuptruppen till Holmenkollens tremil.

Efter lördagens VM-brons på 30 kilometer i fristil i Seefeld öppnade Frida Karlsson för att köra Holmenkollens klassiska tremil nu på söndag. Men så blir det inte.

Den 19-åriga sistaårsjunioren fokuserar den här veckan på junior-SM i hemstaden Sollefteå och står utanför världscuptruppen som åker till Norge.

- Där och då, i euforin, var hon väldigt motiverad till det. Men hon själv har fått reflektera, landa i det och känner att det är skönt att få lite tid i lugn och ro, samla kraft och ladda batterierna, säger landslagschefen Rikard Grip.

I karriärens första VM tog Karlsson tre medaljer: ett guld i stafett, ett silver på 10 kilometer klassiskt och brons på tremilen. Grip säger att genombrottet varit en omställning för 19-åringen.

"Skyndar långsamt"

- Vi har en junior som gjort fantastiska resultat på senior-VM. Hon kommer hem som en helt ny elitidrottare, än den hon var när hon åkte ned till Mellaneuropa. Det är viktigt att man har perspektivet, skyndar långsamt och fokuserar på vad som är bra för henne.

När Stina Nilsson och Maja Dahlqvist, VM-guldmedaljörer i sprintstafett, återvände till Sverige blev det stor uppståndelse på Arlanda flygplats.

Men när Karlsson kom hem var det tystare. Enligt Grip finns det däremot ingen uttalad plan för att skydda Karlsson från uppståndelsen.

Falun nästa

- Nej, vi har ingen speciell strategi runt de bitarna. Utan det handlar om att se till en helhet, vad vi tror är det bästa för Frida, givetvis, säger han.

Efter Holmenkollens distanslopp i helgen och sprinten i Drammen på tisdag är det världscuptävling i Falun 16–17 mars.

- Det gäller att låta henne (Frida) få växa in i den nya rollen, successivt. För det har ju gått väldigt, väldigt fort från att hon åkte ned, absolut som en stor talang, till Seefeld men lämnade som en ny världsstjärna, säger Rikard Grip.