Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

San Joses spelare – bland andra de fyra svenskarna Erik Karlsson, Melker Karlsson, Marcus Sörensen och Gustav Nyquist – firade Kalifornien-lagets imponerande insats.

Karlsson bakom galet slut – leder assistligan

Mot alla odds är San Jose vidare till kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet i ishockey. Assistkungen Erik Karlsson stod för två nya framspelningar när Kalifornien-laget vände ett 0–3-underläge till 5–4-seger efter förlängning i den sjunde och avgörande åttondelsfinalen mot Vegas.

San Jose fullbordade en mäktig vändning – både i den sjunde och avgörande åttondelsfinalen och i matchserien – hemma i Kalifornien.

- Jag har aldrig varit med om något liknande och kommer säkert aldrig vara det igen heller, säger Erik Karlsson till Aftonbladet.

Vegas Golden Knights, i Stanley Cup-final förra våren efter att ha slagit ut San Jose i den andra slutspelsrundan, ledde med 3–0 efter att William Karlsson gjort 1–0 för bortalaget.

- Joe Thornton (San Joses veteranstjärna) åkte bara omkring och skrek ”Nu gör vi tre mål”. Och så gjorde vi fyra, säger Karlsson.

Fyra mål på fyra minuter

Klockan tickade Nevada-lagets väg – fram till 9.20 in i tredje perioden. Logan Couture reducerade till 1–3 för San Jose i powerplay och fick laget att verkligen tro på en vändning.

Svenske stjärnbacken Erik Karlsson, som leder NHL-slutspelets assistliga, spelade fram Tomas Hertl till en 2–3-reducering bara 49 sekunder senare, innan Couture satte kvitteringen efter 12.53 i perioden.

SAP Arena kokade och när Kevin Labanc även satte 4–3 för hemmalaget var publiken i extas – det fjärde raka powerplay-målet på lite drygt fyra minuter.

- Jag måste åka hem och se det ett par gånger, för att minnas allt som hände. Det var jäkligt kul att spela hockey, världens bästa sport, säger tvåmålsskytten Couture till Viasat.

Men mitt i euforin, bara 47 sekunder från slutet av ordinarie tid, kvitterade Vegas Jonathan Marchessault och tog matchen till förlängning.

William Karlsson till VM?

18.19 in i den fjärde perioden avgjorde sedan Barclay Goodrow med sitt 5–4-mål, efter att assistkungen Karlsson plockat upp en puck från lagkamraten Marcus Sörensen på röda linjen och spelat fram Goodrow.

Karlssons nionde assist på sju slutspelsmatcher.

- Jag läste spelet där och såg att jag skulle kunna bryta en passning. Sedan kom Goodrow i väldigt fin position och jag kunde lägga över pucken. Det var otroligt skönt att se när han satte den, säger Erik Karlsson.

San Jose, som låg under med 1–3 i matchserien, vann de tre avslutande matcherna och är vidare med 4–3 i matcher. I kvartsfinal väntar Colorado.

För fjolårets debuterande succélag Vegas, som förlorade Stanley Cup-finalen mot Washington, är säsongen över. Det återstår att se om forwardsstjärnan William Karlsson är aktuell för att spela VM i Slovakien för landslaget Tre Kronor i maj.