Frida Karlsson är uttagen till VM. Arkivbild.
Frida Karlsson är uttagen till VM. Arkivbild.

Karlsson inför VM: "Jag kan slå ur underläge"

Frida Karlsson, som tog två JVM-guld förra veckan, har haft en riktig genombrottssäsong. Nu är den 19-åriga succéåkaren uttagen till senior-VM i österrikiska Seefeld.

ANNONS
|

19-åringen har varit namnet på mångas läppar den här säsongen och har dränkts med lovord. Bland annat har den största dominanten av dem alla – norskan Therese Johaug – uttryckt att hon vill se den svenska uppstickaren i Seefeld senare i februari.

Frida Karlsson tog dubbla individuella guld vid JVM i Lahtis, men har aldrig åkt världscupen. Att höra landslagschefen Rikard Grip berätta att hon har en plats i VM-truppen gjorde Karlsson stolt.

- Jag har haft hoppet uppe ändå. Sedan blev det lite tråkigt när jag inte kunde ställa upp på SM. Det drog väl ner hoppet lite grann. Men när jag fick samtalet av att jag blev uttagen så blev jag jätteglad, säger hon.

ANNONS

Rikard Grip berättar att Frida Karlssons namn funnits med i diskussionerna länge.

Aktuell för alla distanslopp

TT: Vilka distanser är hon aktuell för att åka?

- Distanstävlingarna. Det är skiathlon, 10 kilometer, stafett och tremilen. Vi får se på distanssidan hur det kommer att se ut.

Frida Karlsson hoppas på att få åka så många lopp som möjligt, men är medveten om konkurrensen.

- Jag ska se till att ta chansen när jag får den, det är inte säkert att jag kommer att få några lopp utan det får man se då, om jag får åka ska jag verkligen se till att göra som jag brukar, ladda precis som vanligt och se till att ha riktigt kul där ute.

TT: Efter dina stora framgångar under vintern, hur hanterar du den press som kan uppstå utifrån?

- Jag visade i Lahtis att jag kunde prestera även om jag och andra hade höga förväntningar på vad jag kunde göra där. Nu har jag inte samma press. Självklart ska jag sikta högt, men jag tror inte att varken folket eller ledningen ser mig som ett medaljhopp i år. Jag ska bara fokusera på att göra så bra ifrån mig som jag kan så får man se hur långt det räcker.

ANNONS

Nilsson osäkert kort

Sprintdrottningen Stina Nilsson finns också med i VM-truppen trots att hennes medverkan är oviss på grund av den lårskada hon ådrog sig i estländska Otepää.

- Hon har en given plats i det svenska laget. Det finns ett litet hopp fortsatt för att hon ska kunna vara redo och stå på plats när det är dags för sprinten i Seefeld. Och så länge vi har den gnuttan av tro kvar så kommer vi ha henne som en del i laget, säger Grip.

På både dam- och herrsidan är den sista och fjärde sprintplatsen öppen för att spikas först efter tävlingarna nästa helg i finska Lahtis.

Hanna Falk, Evelina Settlin och Ida Ingemarsdotter, som alla är med i damtruppen, kommer att få åka om den sista platsen i sprintlaget medan Maja Dahlqvist, Stina Nilsson och Jonna Sundling redan är uttagna.

Skid-VM avgörs i Seefeld 19 februari–3 mars.

Rättad: I en tidigare version angavs fel titel för Rikard Grip på ett ställe i texten. Rätt ska vara landslagschef.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska truppen till skid-VM i Seefeld

Damer: Ebba Andersson, Sollefteå, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Hanna Falk, Ulricehamn, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Charlotte Kalla, Piteå, Frida Karlsson, Sollefteå, Stina Nilsson, IFK Mora, Evelina Settlin, Hudiksvall, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Daniel Rickardsson, Hudiksvall, Björn Sandström, Piteå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, Viktor Thorn, Ulricehamn.

Reserver på hemmaplan: Fredrik Andersson, Sollefteå, Jonas Eriksson, IFK Mora, Eric Rosjö, do.

ANNONS