Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson fick sitt stora genombrott i världseliten i och med femteplatsen i skiathlonloppet.

Karlsson nära VM-medalj: "Hungrig på mer"

Nog var det en ny svensk skidstjärna som tändes i Seefeld. Frida Karlsson, 19, blev femma i VM-debuten trots två fall.

Direkt efter målgång gled loppets femma Frida Karlsson fram till landslagskollegan Charlotte Kalla, sexa i mål. Hon ville be om ursäkt.

- Det var på slutet, på skejtdelen. Jag och Charlotte var ganska nära de framför, de som slogs om medaljerna. Då råkade jag kliva på hennes stav, och så ramlade vi lite i uppförsbacken och tappade lite igen.

- Det var väl det som tog mest av oss båda, och det var väldigt tråkigt. Vi var i ett bra flyt och vi var väldigt nära då. Jag sade jättemycket förlåt till henne efteråt, men det är sådant som händer, säger Frida Karlsson.

Sekunder från brons

Men 19-åringen har egentligen ingenting att be om ursäkt för från sin första VM-start. Hon hade precis som alla andra ingenting att sätta emot den suveräna segraren Therese Johaug, men efter perfekt upplagt lopp var till slut Karlsson bara knappt tio sekunder från Natalja Neprjajeva på bronsplats.

- Jag hade aldrig hört talas om henne. Men hon gjorde ett perfekt lopp och har en ljus framtid för sig, säger ryskan.

Då hade svenskan dessutom ytterligare ett fall redan på den klassiska delen.

- Jag hade jättebra skidor, både fäste och glid var jättebra. Men jag fick ett hugg på toppen och gjorde ett magplask, men jag var ganska snabbt ikapp, säger Frida Karlsson.

Vill köra allt

Sollefteååkaren tog två individuella VM-guld på junior-VM i januari men hade före lördagens lopp aldrig ställts mot de bästa åkarna i världen samtidigt. Hon gjorde världscupdebut i Cogne förra helgen, men då saknades många av toppnamnen.

- Jag är jättenöjd över mitt genomförande i dag. Jag hade inga resultatförväntningar, jag har aldrig varit i de här sammanhangen förut. Att det är så nära till medalj, det är stort och inspirerande, säger Frida Karlsson.

Insatsen borde innebära att Karlsson är given i åtminstone tisdagens 10-kilometerslopp i klassisk stil. Och hon hoppas få köra både det loppet, liksom stafetten och den avslutande tremilen.

- Jag har inget att förlora, jag kan bara gå ut och göra mitt bästa och det räcker ju långt. Jag vill åka allt som jag får möjlighet att åka och det är väl distanserna som jag är aktuell för. Jag ska bara fortsätta att fokusera på genomförandet.