Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det starka svenska laget på damernas tremil: Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ida Ingemarsdotter.

Karlsson om tremilen: "Gillar grisiga fören"

Damernas 30 kilometer har bara gett två svenska VM-medaljer genom historien. Nu har Sverige tre starka medaljkandidater till en och samma tremil.

Antonina Ordina tog ett brons i Thunder Bay 1995, Charlotte Kalla gjorde detsamma i Falun 2015. Det är de hittills enda svenska tremilsmedaljerna på VM på damsidan.

Men nog finns det starka skäl att tro att nästa kommer nu.

Storstjärnan Charlotte Kalla, säsongens starkaste svenska åkare Ebba Andersson och det nya stjärnskottet Frida Karlsson är alla starka kandidater till att stå på pallen när damernas VM avslutas med 30 kilometer i fristil på lördagen. Frågan är om Sverige någonsin har haft en starkare uppställning – Ida Ingemarsdotter är den fjärde åkaren – inför en VM-tremil.

- Det känns som att det inte är allt för ofta som det är så, så vi får verkligen bara glädjas åt att vi svenska tjejer håller en så hög nivå för tillfället, säger Ebba Andersson.

Frågetecken

Sett till säsongen borde hon, vinterns bästa distansåkare bakom norskan Therese Johaug, vara Sveriges stora hopp. Men krånglande luftrör och en tveksam insats på 10 kilometer klassiskt skapar frågetecken.

Många hoppas lika mycket på VM:s stora överraskning, sistaårsjunioren Frida Karlsson som följde upp sitt sensationella silver på 10 kilometer med att ta guld i stafett. Inte verkar hon direkt få dåndimpen av att tänka på en tremil på tungt underlag.

- Jag gillar att anta de här extrema utmaningarna. Jag gillar långa lopp, och jag brukar kunna göra bra längre sträckor, det är en annan trötthetskänsla och jag gillar den, säger Frida Karlsson.

Hon går också in i loppet med en mycket behaglig vetskap.

- Oavsett hur det går kommer jag åka hem från det här mästerskapet med ett stort leende. Jag har ingenting att förlora, nu är det bara att köra.

Hoppas på tur

Men kanske är den största svenska medaljkandidaten ändå Charlotte Kalla, som har varit så osäker på formen men som på sin stafettsträcka i torsdags visade att det finns gott om krut kvar i den 31-åriga kroppen.

- Jag har nog inte varit med om ett så starkt damlag som vi har just nu. Det finns väldigt hög potential för flera av de åkarna som ska starta, och jag tror att Charlottes lopp i stafetten gjorde att hon fick väldigt mycket råg i ryggen inför den sista tävlingen, säger landslagschefen Rikard Grip.

Kalla bekräftar chefens antaganden, trots att hon har haft några tunga tremilar bakom sig. Inte minst i Lahtis-VM för två år sedan då hon var på väg mot medalj men fick dagen förstörd av en bruten stav på slutet.

- Det är mest bara glädje att få ta sig an en tremil, det kommer att bli utmanande. Visst, det har varit lite stolpe ut för mig historiskt, men jag kanske kan ha lite tur i morgon då, säger Charlotte Kalla.