Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson visar upp sin häftiga medaljtrippel i VM, silver, guld och brons.

Karlsson: "Roligaste dagarna i mitt liv"

Inför skid-VM sade Frida Karlssons mamma "ha bara kul, det här är inte ditt VM". Så fel hon hade. 19-åringen avslutade sitt enastående mästerskap med ännu en medalj.

På onsdag börjar junior-SM i längdskidor. Låt oss säga att Frida Karlsson tillhör förhandsfavoriterna.

Efter silvret på 10 kilometer klassiskt och guldet i stafetten såg hennes första senior-VM knappast ut att kunna bli bättre. Hon såg till att det ändå blev det.

Åt en överlägsen Therese Johaug gick det inte att göra någonting på den avslutande tremilen, och silvret knep en annan norska, Ingvild Flugstad Østberg. Men där bakom krigade en respektlös, offensiv och medaljtörstig 19-åring till sig bronset i sitt första 30-kilometerslopp på seniornivå.

- Jag kände före loppet att oavsett hur det går så kommer jag att resa hem från Seefeld med en bra känsla. Så nu skulle jag bara våga, jag hade ingenting att förlora, säger Frida Karlsson.

Avgjorde efter 5 km

Johaug satte som vanligt upp ett hejdlöst tempo och redan efter drygt fem kilometer var loppet avgjort vad guldet anbelangar. Bakom henne bildades en mindre klunga med bland andra Frida Karlsson och Ebba Andersson, som körde om medaljerna. Andersson tappade mark i och med ett dåligt skidbyte, men kort efter detsamma, med ungefär en mil kvar, gjorde Karlsson ett ryck.

Det såg ett tag ut att räcka till silver, men Flugstad Østberg hann ikapp och spurtade sedan ner svenskan inne på stadion.

- Inför VM sade mamma att ”Frida, du ska bara åka dit och ha kul och lära dig så mycket som möjligt inför framtiden. Det här är väl kanske inte egentligen ditt VM.” Men det här hade nog ingen trott. Varken jag, mamma eller någon utifrån hade nog förväntat sig det här. Jag har verkligen överraskat mig själv.

Kallar Kalla Kalla

Resan mot världstoppen har under VM gått i sådan raketfart att personen Frida Karlsson inte har hunnit med. Fortfarande kommer hon på sig själv med att använda efternamn när hon pratar med landslagskompisen och förebilden Charlotte Kalla, femma på tremilen.

- Jag råkar fortfarande säga "Kalla", det är lite pinsamt nästan. Jag är fortfarande lite smått starstruck, tror jag.

- Men jag har haft de roligaste dagarna i hela mitt liv, både i spåren och utanför har jag trivts så otroligt bra. Vi har ett starkt lag och alla har varit roliga och inbjudande. Jag har skaffat mig vänner för livet.

Man kan titta bakåt i historien, men det är svårt att hitta en bättre VM-debut än Frida Karlssons. Närmast är kanske just Therese Johaug. Norskan var förvisso bara 18 år när hon tog sin första VM-medalj, men hon tog samtidigt bara en medalj, ett brons.

Tar studenten

Men det där är hårklyverier. Karlssons jättesprång in i världstoppen är en sensation, och vittnar om något stort i vardande. Själv sitter hon lugnt i båten och ska bara njuta av resten av säsongen. Förhoppningsvis, säger hon, får hon fler chanser i världscupen.

I sommar tar hon studenten från skidgymnasiet och därefter kan hon lägga allt fokus på målet: att bli världens bästa skidåkare.

- Jag vill satsa helhjärtat på skidåkningen och se hur bra jag kan bli. Skidåkningen är prio ett och det kommer den att vara. Jag kan säga att jag kommer att jobba hårt för att en gång få stå där uppe på toppen.