Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många blickar riktades mot Frida Karlsson under måndagens pressträff inför 10 kilometer klassiskt på skid-VM i Seefeld.

Karlsson siktar högre efter VM-debuten

Ebba Andersson och Charlotte Kalla är två svenska medaljhopp på 10 kilometer klassiskt i skid-VM. Men det finns plötsligt ett till. Och hon tror inte ens att Therese Johaug är omöjlig att slå.

Landslagschefen Rikard Grip säger att han aldrig har sett en bättre VM-debut än Frida Karlssons i lördagens skiathlon. 19-åringen, som gjorde världscupdebut så sent som förra helgen, blev bästa svenska på femte plats, placeringen före Charlotte Kalla, och var bara tio sekunder från medalj.

Själv har hon lagt premiären bakom sig och fokuserar nu fullt ut på tisdagens 10 kilometer klassiskt, där hon får en ny chans att tampas med världens bästa distansåkare på damsidan, Therese Johaug. Frida Karlsson har av vissa beskrivits som en ung version av norskan, och hoppas också kunna nå Johaugs nivå så småningom.

- Det är kul att höra. Jag ska göra mitt bästa för att bli som bra som henne. Och kanske lite bättre, säger Frida Karlsson.

- Det ska mycket till för att slå henne, men det är inte omöjligt.

"Magisk prestation"

Hon har ett enda långt leende på läpparna och det är inte så konstigt. De senaste mästerskapen har Charlotte Kalla varit den självklara svenska medaljkandidaten på en VM-mil, och sett till vintern borde också Ebba Andersson vara ett stort hopp för Sverige. Men Frida Karlsson har stormat in i världseliten och vem vet vad hon kan hitta på i karriärens andra VM-lopp.

- Hon gjorde en fantastisk prestation häromdagen, det var helt magiskt. Jag tror att man ibland också måste nypa sig i armen och förstå vad den insatsen innebär. Det som Frida gjorde var oerhört imponerande. Om hon kan följa upp med en liknande prestation så skulle jag bli väldigt, väldigt imponerad, säger Sveriges landslagschef Rikard Grip.

Vill toppa lördagen

Det går såklart inte att ha orimliga förväntningar på en junioråkare som ska göra sin andra VM-start. Men om Frida Karlsson får allt att stämma kan det bära riktigt långt på 10 kilometer klassiskt, det tror hon också själv.

- Det vore häftigt att kunna toppa det som jag gjorde i lördags, även om det ska mycket till om det ska hända. Men den här distansen är den som jag kanske har kört mest och kanske den jag är mest trygg i, så det ska bli riktigt kul. Jag tror att jag kan göra ett bättre lopp där, säger Frida Karlsson.

Det svenska laget på 10 kilometer: Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ida Ingemarsdotter