Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson, här med sitt VM-silver, kör andrasträckan för Sverige i torsdagens stafett.

Karlsson: Ska åka så fort jag bara kan

Silversensationen Frida Karlsson får köra den viktiga andrasträckan i torsdagens damstafett på skid-VM. Där ställs hon mot Norges Ingvild Flugstad Østberg – inte mot Therese Johaug som många trodde.

Efter tisdagens sensationella VM-silver på 10 kilometer klassiskt tog Karlsson på onsdagskvällen emot sin medalj vid den officiella ceremonin.

- Det pirrar lite i magen men det är en väldigt "go" känsla, säger hon om stå där på på podiet.

Efter genombrottet på milen var det mer eller mindre givet att Karlsson skulle få en plats i det svenska stafettlaget. Att förbundskaptenen Rikard Grip skulle våga sätta 19-åringen på den tuffa andrasträckan var mindre säkert.

- Vi tror att det kommer att gå väldigt fort på andrasträckan, det finns en norska som antagligen kommer att sätta farten där. Och vi har en tjej i fantastisk form som verkligen ser fram emot den utmaningen, säger Rikard Grip.

Nilsson avslutar

Norskan i fråga väntades vara Therese Johaug, som tog sitt andra raka VM-guld när hon vann tisdagens 10-kilometerslopp.

Men Ole Morten Iversen, den norske landslagstränaren, vill hellre ha Johaug på den fjärde och sista sträckan. Den uppgiften var tidigare vikt åt Marit Bjørgen, men den rikligt medaljbehängda veteranen tackade för sig efter OS förra vintern.

Ebba Andersson kör Sveriges förstasträcka, Charlotte Kalla kör den tredje och dubbla VM-medaljören Stina Nilsson avslutar.

Mycket talar för att det kan bli en riktigt het duell mellan Johaug och Nilsson.

Andersson inledde VM med sjukdom och blev bara 16:e på 10 kilometer, men har varit den bästa svenska distansåkaren i vinter. I stafetten ställs Andersson mot Heidi Weng. Charlotte Kalla har inte heller hittat VM-formen riktigt, men insatsen i lördagens skiathlon var tillräcklig för att hon skulle få en plats.

Kalla har Astrid Uhrenholdt Jacobsen på sin sträcka.

Dubbla guld

- Jag tror att hon hade tredje sträcktid på fristilsdelen i skiathlon, så jag vet inte om jag vill säga att Kalla är i dålig form, säger Rikard Grip.

Stina Nilsson har tagit medalj i båda sina VM-lopp – silver i individuell sprint och guld i sprintstafett tillsammans med Maja Dahlqvist – och Grip litar fullt ut på 25-åringen trots att hon nyss kom tillbaka från en lårskada.

- Jag tror att hon har både explosiviteten som behövs och ett huvud som är redo för det här, säger Grip.

"Siktar väl alltid på guld"

Frida Karlsson ser sig inte, trots genombrottet i Seefeld, som favorit på sin sträcka.

- Det skulle jag inte säga, det är många andra duktiga tjejer som kör den sträckan. Jag går in till stafetten med gott självförtroende och ska åka så fort jag bara kan.

TT: Hur ser du på att åka en stafett för Sverige?

- Det är en stor ära, det ska bli jättekul att köra för Sverige.

TT: Vad siktar ni på?

- Man siktar väl alltid på guld. Sedan kommer vi att vara nöjda om vi gör bra prestationer allihopa, säger Frida Karlsson.