Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det har alltid varit en dröm", säger Frida Karlsson om att köra Tour de Ski nästa säsong. Arkivbild.

Karlssons nya mål: Ökända monsterbacken

VM-yran har lagt sig för Frida Karlsson. Den 19-åriga skidsensationen riktar nu blicken mot nästa stora mål: Tour de Ski, med sin ökända stigning.

Hon dånade in i folks medvetande när hon tog tre medaljer, en av varje valör, i sitt första skid-VM. Snart tre månader senare har Frida Karlsson så smått sorterat alla intryck från de galna veckorna. Sistaårsjunioren har blivit förstaårssenior och förra veckan tog hon som väntat klivet rakt in i det svenska A-landslaget till nästa säsong.

- Det känns jättekul, det är ett härligt gäng. Det är kul med nya utmaningar och kul att bli stor flicka på riktigt. Det har varit många intryck att ta in, så det har varit ganska behövligt med en viloperiod nu under våren. Jag har väl aldrig känt att jag har behövt det så mycket som nu, säger Frida Karlsson.

Tvingas tacka nej

De oväntade framgångarna har inneburit en del utmaningar. Karlsson säger att hon bland annat har tvingats lära sig att tacka nej till några av alla förfrågningar som hon får. Samtidigt ser hon uppmärksamheten som mestadels positiv och säger att hon snarare växer av att så många människor nu följer hennes karriär.

Så det är med stort självförtroende som 19-åringen nu går in i sin första utpräglade seniorsäsong. De stora mästerskapen lyser med sin frånvaro i vinter, men ett av Karlssons långsiktiga karriärmål ligger väl synligt som motivation.

- Jag kommer att lägga vikt på Tour de Ski, för jag tror att det konceptet passar mig väldigt bra, säger Frida Karlsson.

Kraftprov

Tourens status har naggats i kanten de senaste åren då många av de stora stjärnorna har stått över för att fokusera på VM och OS. Men en mästerskapsfri säsong lär det på nytt bli en kraftmätning mellan världens bästa skidåkare och Frida Karlsson ser inte minst fram emot den spektakulära avslutande klättringen uppför italienska Alpe Cermis.

- Det har alltid varit en dröm. På ungdomsträningarna, när det kom en backe, utmanade jag alltid killarna och låtsades att det var Tour de Ski. Och jag har alltid tänkt att jag en dag ska köra den. Och jag gillar hela konceptet där man verkligen får mäta sig i alla olika grenar. Det är verkligen så att den som vinner Tour de Ski är allround. Det vore en mäktig tävling att vinna.

Det var inte bara talangens medaljskörd som imponerade och förvånade under VM i Seefeld i februari–mars. Lika respektingivande var hur hårt hon lyckades pressa suveräna norskan Therese Johaug. Tour de Ski brukar passa en uthållig åkare som Johaug perfekt, men Karlsson ger henne gärna en match.

- Jag är inte en person som sätter resultatmål, jag kan bara fokusera på min egen utveckling och göra det som jag själv blir bättre av. Men det slutliga målet är ändå att bli bäst och stå högst upp på mästerskap. Och då handlar det om att slå Therese och alla andra tjejer.